Якою є ціна контрнаступу для українських солдатів – WP

37-ма бригада ЗСУ під час прориву оборони окупантів на Донеччині зазнала значних втрат, але змогла захопити позиції росіян, що зрештою допомогло звільнити чотири села, пише The Washington Post. ТЕКСТИ наводять ключові фрагменти статті.

Бійці української 37-ї бригади, щойно навчені та озброєні зброєю західного виробництва, отримали завдання здійснити початковий прорив через окуповану Росією територію в перші дні довгоочікуваного контрнаступу.

За словами солдатів, через 20 хвилин після їхнього наступу 5 червня на південь від Великої Новосілки, на південному сході Донецької області, навколо них вибухнули міномети. 30-річний солдат з позивним "Лісоруб" побачив, що двоє чоловіків у його машині стікають кров'ю. Лісоруб заповз у вирву, але осколок від міномета пройшов крізь землю і пробив йому плече.

"Ми залишилися там, у полі, без танків і важкої бронетехніки, – сказав Лісоруб. – Нас обстрілювали з мінометів з трьох боків. Ми нічого не могли зробити".

За його словами, в підрозділі було близько 50 людей, і 30 з них не повернулися – вони були вбиті, поранені або потрапили в полон до ворога. П'ять бронемашин підрозділу були знищені протягом першої години.

Розвідувальний поштовх 37-ї допоміг іншим українським бригадам звільнити чотири села на Донеччині, що стало одним з ключових відправних пунктів контрнаступу.

Київ стверджує, що звільнив чотири села – Нескучне, Сторожеве, Благодатне і Макарівку – на південь від Великої Новосілки, на ділянці протяжністю приблизно 8,8 км, недалеко від кордону Запорізької області і приблизно за 120 км на північ від окупованого Росією Маріуполя.

354228070_605343451778737_1382626444150566443_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Сергій Козачинський, пресофіцер 35-ї окремої бригади морської піхоти, розповів, що його підрозділ допоміг зачистити два села, не маючи жодного нового озброєння і техніки від західних союзників України, які посилюють інші бригади вздовж лінії фронту. Хоча деякі з його товаришів по службі проходили підготовку в таких країнах, як Велика Британія, Норвегія та Іспанія, вся бригада не була відправлена за кордон, як це було у випадку з деякими спеціалізованими штурмовими підрозділами.

За словами Козачинського, його бригада зачистила село Сторожеве в неділю вранці, а Макарівку – в понеділок. Від 80 до 90 відсотків будинків в обох селах були зруйновані.

"Солдати дуже вмотивовані вигнати ворога з нашої території, закінчити війну якнайшвидше, – каже Козачинський. – Навіть не маючи всього спорядження, вони можуть виконувати поставлені перед ними завдання".

Іноді навіть спорядження, що постачається Заходом, було недостатньо, щоб захистити українські війська від інтенсивних російських обстрілів.

Перші півтори години штурму 37-ї під Великою Новосілкою росіяни безперервно обстрілювали підрозділ, пробиваючи бронемашини AMX-10 RC, за словами військового з позивним "Сірий". Він каже, що французька техніка, яку іноді називають "легкими танками", була недостатньо важкою, щоб захистити солдатів, і їх доводилося розташовувати позаду, а не спереду.

Лісоруб розповідає, що коли міномети обстрілювали їх, він виповз зі своєї машини, відчайдушно шукаючи лісосмугу.

"Всі очікували, що у нас буде якась підтримка, але, на жаль, з якихось причин, її не було", – каже Лісоруб. За його словами, у його командира було мало досвіду, і він розраховував на допомогу артилерійських підрозділів. Але він розгубився, коли побачив, що її немає.

Зрештою, після двох годин обстрілів у росіян, схоже, закінчилися боєприпаси, або вони були виснажені боєм. Українські війська скористалися моментом, згадує Лісоруб, зайнявши позиції своїх ворогів і відвоювавши частину території.

Ця місія, якою б жорстокою вона не була, відволікла російські сили, що дозволило Україні атакувати з інших флангів. Після першого поштовху 37-ї бригади інші бригади допомогли звільнити чотири села.

"Так, ми принесли жертву, – сказав він. – Але натомість отримали результат". На відміну від більшості бійців свого підрозділу, поранення Лісоруба було відносно легким.

Надалі бійці 37 бригади збираються просуватися вперед. Своєю наступною ціллю вони називають Маріуполь.

"Ми маємо продовжувати рухатися вперед. Ми боїмося померти, але розуміємо, що іншого виходу немає. Ми маємо йти вперед і вигнати ворога звідси", – каже Сірий.

деокупація контрнаступ зсу війна люди втрати зсу

Знак гривні
Знак гривні