Південна Європа готується до лютої посухи й найгірших врожаїв за останні десятиліття

Південна Європа готується до літа лютої посухи: деякі регіони вже потерпають від нестачі води, а фермери очікують на найгірші врожаї за останні десятиліття.

Про це повідомляє Reuters.

Оскільки зміна клімату робить регіон спекотнішим і сухішим, роки посухи поспіль виснажили запаси підземних вод. Ґрунти стали абсолютно сухими в Іспанії та на півдні Франції. Низький рівень води в річках і водосховищах ставить під загрозу виробництво гідроенергії цього літа.

Вчені попереджають, що зі зростанням температури влітку Європу чекає ще одне важке літо після того, як минулого року вона пережила найспекотніше за всю історію спостережень, що призвело до посухи, яку дослідники Європейського Союзу назвали найгіршою щонайменше за останні 500 років.

Поки що цього року найважча ситуація склалася в Іспанії. "Ситуація з посухою погіршиться цього літа", – сказав Хорхе Ольсіна, професор географічного аналізу в іспанському Університеті Аліканте.

Звертаючись за екстреною допомогою до ЄС, міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планас попередив, що "ситуація, спричинена цією посухою, має такі масштаби, що її наслідки не можуть бути подолані лише за рахунок національних коштів".

RSJ2YHJJLZKL5GITVQI6QBXLFE.png

Вид на дно водосховища Ріальб, де запаси питної води впали до найнижчого рівня з 1990 року через екстремальну посуху. Іспанія, 6 травня 2023 року. REUTERS/Nacho Doce/File Photo

ТЕНДЕНЦІЯ ЗМІНИ КЛІМАТУ

Цього року не лише Південна Європа потерпає від гострої нестачі води. Африканський Ріг (Північно-Східна Африка) переживає найгіршу посуху за останні десятиліття, а історична посуха в Аргентині знищила посіви сої та кукурудзи.

Частіші та сильніші посухи в Середземноморському регіоні, де середня температура зараз на 1,5°С вища, ніж 150 років тому, відповідають прогнозам вчених щодо впливу зміни клімату на цей регіон.

Попри ці прогнози, багато сільськогосподарських регіонів ще не впровадили водозберігаючі методи, такі як точне зрошення, або не перейшли на більш посухостійкі культури, як-от соняшник.

"Уряди запізнюються. Компанії запізнюються", – сказав Роберт Вотар, кліматолог і директор французького Інституту П'єра-Симона Лапласа. "Деякі компанії навіть не думають про зміну моделі свого споживання, вони просто намагаються знайти якісь чудодійні технології, які принесуть воду".

Франція виходить з найсухішої зими з 1959 року, а в чотирьох префектурах департаментів вже введено "кризові" попередження про посуху, які обмежують непріоритетні водозабори, зокрема для сільського господарства.

Португалія також переживає ранній прихід посухи. Близько 90% материкової частини країни вже страждає від неї, причому сильна посуха вразила п'яту частину країни – майже в п'ять разів більше, ніж роком раніше.

В Іспанії, де у квітні цього року випало менше половини середньої норми опадів, тисячі людей покладаються на доставку питної води вантажівками, тоді як деякі регіони, як-от Каталонія, запровадили обмеження на воду.

Деякі фермери вже повідомили, що втрати врожаю сягають 80%, причому найбільше постраждали зернові та олійні культури. "Це найгірша втрата врожаю за останні десятиліття", – сказав Пекка Песонен, який очолює європейську фермерську групу Copa-Cogeca, про Іспанію.

За даними Єврокомісії, на Іспанію припадає половина виробництва оливок і третина фруктів в ЄС. "Сильна посуха в Південній Європі викликає особливе занепокоєння не лише у фермерів, а й тому, що це може призвести до зростання і без того дуже високих споживчих цін, якщо виробництво в ЄС значно знизиться", – заявила речниця Єврокомісії Міріам Гарсія Феррер.

Схожа ситуація може виникнути й в Італії, де до 80% водопостачання країни йде на сільське господарство. Через цьогорічний тонкий сніговий покрив у горах і низьку вологість ґрунту італійські фермери планують скоротити посіви.

Після двох років дефіциту води деякі райони північної Італії увійшли в травень з 70% дефіцитом запасів води в снігу і 40% дефіцитом вологи в ґрунті, повідомив Лука Брокка, директор з досліджень Національної дослідницької ради Італії.

Європа посуха зміни клімату сільське господарство

Знак гривні
Знак гривні