Повернувся з Чехії захищати Україну. Бойовий медик після інциденту в Буковелі розповів про себе і ставлення до воїнів

2 квітня на гірськолижному курорті Буковель на Івано-Франківщині між відпочивальником та бойовим медиком стався конфлікт. Відео, в якому турист каже: "Їдь у свій Бахмут" та обзиває військового "лошарою", медик опублікував у своєму каналі у TikTok.

Бойового медика, з яким трапився інцидент у Буковелі, звати Олександр Одарченко. Він розповів Суспільному з чого розпочався конфлікт та з яким ставленням можуть стикатися військові.

Зі слів Олександра Одарченка, під час відпочинку у Буковелі його жартома зачепив інший чоловік.

"Стався казус, хлопець обізнався. І мені ця людина, з якою виник конфлікт, каже щось російською мовою. Я відповідаю: "Пане, я вас не розумію". І почалося. Я не люблю, коли людина, яка має дякувати, посилає тебе. Люди в нашій країні, у яких є гроші, — це біда. Бо вони думають, що їм усе дозволено", — розповідає Олександр Одарченко.

d7376046297cb760.jpg

Бойовий медик Олександр Одарченко. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Після інциденту чоловік пішов з дружиною в номер. Проте згодом до нього навідалися поліцейські.

"Поліція до мене постукала в номер, щоб я написав якесь пояснення. Але я не став цього робити, навіщо я маю щось пояснювати, й так все очевидно", — розповідає Олександр.

3 квітня у своєму каналі у TikTok бойовий медик опублікував відео, на якому відпочивальник попросив вибачення за свої висловлювання.

"Я вибачив його. Хай людина живе і процвітає. Бо чого бажаєш, те саме, можливо, й до тебе прийде. Бо українці — найрозумніші, найтерплячіші та найпотужніші люди на цій планеті. Така в мене позиція", — розповідає бойовий медик.

Після вибачення Олександр Одарченко побажав відпочивальнику вивчати українську мову, адже, каже, після побаченого на фронті, розмовляє тільки нею. Сам чоловік — родом із Донеччини й до повномасштабного вторгнення говорив російською.

"Я побачив, що росіяни накоїли. Вони зі своєю мовою приходять нас вбивати. Недавній випадок зі "Слава Україні" — просто розстріляли козака, героя. Це — принцип просто такий. І я помру, але не зраджу свій принцип. Я сам родом — із Макіївки, зараз місто тимчасово окуповане. І повернувся додому з Чехії після 24 лютого, щоб стати на захист неньки. Я — патріот своєї країни. Це мусить кожен українець усвідомити — якщо не ти, то хто? Був у Бахмуті, під Соледаром, потім перекинули на Харківщину, Сватівський напрямок називається", — розповідає бойовий медик.

Олександр служить у 14 окремій механізованій бригаді. Інцидент з відпочивальником він вважає вичерпаним та хотів би, щоб до воїнів у суспільстві була повага.

патріотизм війна люди військові лікарі

Знак гривні
Знак гривні