22 країни світу: з’явилася карта просторів із українськими книжками за кордоном

У межах проєкту Ukrainian Bookshelves Worldwide створили мапу з 388 просторами за кордоном, де розміщені українські книжки. 

"Дивіться, яку функціональну річ ми зробили. Заходите на мапу, обираєте країну, і ось перелік просторів з українськими книжками за кордоном. У багатьох просторах є посилання на активну організацію, із якою вже можна планувати спільні акції чи події, або ж просто приходити знайомитися.

Усього – майже 400 таких точок за кордоном. Якщо ви хочете, щоб ваша ініціатива була наявна на мапі, напишіть лист із темою «Додайте нашу книжкову полицю на мапу» на partners.chytomo@gmail.com»,розповіла головна редакторка сайту "Читомо" Оксана Хмельовська.

333542528_1382419272579822_2176515068963605810_n.jpg

Наразі на мапі представлені простори з 22 країн світу: Австрія, Бельгія, Греція, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Південна Корея, Португалія, Республіка Кіпр, Румунія, Словаччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія.

Близько 85% з опитаних українських книжкових полиць були створені після 24 лютого 2022 року. 70% із них існують при бібліотеках. Докладно про кожну можна дізнатися на сторінці спецпроєкту.

«Видавництва, незалежні ініціативні групи та бібліотекарі організовують книжкові полиці за кордоном, щоб допомогти українським дітям-біженцям та їхнім батькам відчути зв’язок із втраченими домівками та далекою батьківщиною», — розповіла координаторка дослідження проєкту Поліна Городиська.

На сайті можна ознайомитися із мапою полиць, текстом дослідження про їхню діяльність, а також порадником для створення української книжкової полиці та книжковими добірками, якими можна наповнити полиці. Результати доступні українською та англійською мовами.

карта біженці книговидання українські книжки

Знак гривні
Знак гривні