Найстаріша газета Данії опублікувала статтю-подяку українцям за мужність українською мовою

Данська загальнонаціональна щоденна газета Berlingske опублікувала матеріал з подякою українцям українською та данською мовами. Berlingske, вперше опублікована 3 січня 1749 року, є найстарішою газетою не лише Данії, а й усього скандинавського регіону, і вважається однією з найстаріших газет у світі.

Видання Berlingske дякує українцям за те, що своєю рішучістю захистити власну націю та свободу від нападу Росії "висмикнули нас із тягучої кризи західної ідентичності".

Снимок экрана 2023-02-27 122437.png

"Війна коштує Україні неймовірних жертв, і ми повинні бути уклінно вдячні українцям. У своїй боротьбі вони захищають не лише власну країну, а й безпековий порядок у світі.

Якби Путіну вдалося підкорити Україну, це не лише відкрило б двері для російської агресії проти інших країн, але й спокусило б подібних диктаторів змінити світовий устрій шляхом насильства", – пише видання.

Berlingske зазначає, що боротьба українців за власну націю та свободу підштовхнула до морального і стратегічного пробудження багатьох жителів Заходу.

"Тут багато хто втомився від демократії з її обтяжливою балаканиною. Натомість людей спокушають легкі рішення авторитарного популізму як у США, так і в Європі. Водночас у нашому суспільстві спостерігалися токсичні тенденції дезінтеграції із втратами сенсів та згуртованості.

Раптом війна набула такого масштабу, якого ми навіть уявити не могли. Це стало потрясінням і разом з тим боротьба українців обернулася безцінним даром, бо нагадує нам, що за демократію та національний суверенітет варто боротися", – наголошує видання.

Berlingske не сумнівається, що Україна належить до ЄС та НАТО. І вважає, що українці зробили НАТО та Євросоюзу подарунок у вигляді нової єдності та сенсу.

"Ми ще недостатньо зробили, йдеться про посилення підтримки. Ми не повинні підвести українців у їхній боротьбі. Це і наша боротьба", – підсумовує видання.

Повністю статтю можна прочитати тут.

данія слава зсу медіа україна-європа

Знак гривні
Знак гривні