Скільки українських біженців перебуває у Польщі і як вони впливають на країну

У Польщі порахували загальну кількість українців, які зараз проживають у країні. Більшість переїхали туди ще до початку повномасштабної війни.

Про це повідомив віцепрезидент Польського фонду розвитку Бартош Марчук.

Зазначається, що за підсумками 2022 року в Польщі перебувають 950 тисяч біженців. Влітку в країні, за даними бази наданих PESEL (ідентифікаційний код в Польщі – ред.), проживали 1,4 мільйона втікачів від війни. А ще до 1,3 мільйона наших громадян перебували в Польщі до початку повномасштабного вторгнення. Отже, загалом у Польщі зараз живуть 2,3 мільйона українців.

90% біженців – жінки та діти. Загалом, ті, хто прибув до Польщі після 24 лютого, становлять 2,5% від загальної кількості населення Польщі. Найбільше українців, які рятуються від війни в Україні, проживають у Нижньосілезькому (Вроцлав) та Мазовецькому (Варшава) воєводствах. Рекордні повіти – Груєцький, Вроцлав, Прушкув (6,9%–6,5% населення Польщі).

Марчук зазначив, що у польських школах навчається 191 тис. українських дітей (65% усіх у цьому віці, решта, ймовірно, дистанційно), у дитячих садках – 43 тис. дітей (50% цього віку).

32.jpg

Фото: УНІАН

Як зауважив віцепрезидент Польського фонду розвитку, близько 60-70% дорослих біженців (320 тис. з 450 тис.) вже працевлаштувалися в Польщі.

“Це дуже високий рівень працевлаштування. Можна оцінювати, що у 2022 році з самих податків і соціальних відрахувань до бюджету надійшли близько 4 млрд злотих ($900 млн), а у 2023 році потрапить близько 6 млрд злотих (понад $1,3 млрд)”, – каже Марчук.

Він підсумував, що кількість біженців стабілізувалася з тенденцією до зменшення. Також українські утікачі від війни в Україні рівномірно розташувалися по всій території Польщі. Вони омолоджують населення Польщі і є активними на ринку праці. У 2023 році баланс їхнього перебування в Польщі буде позитивним.

війна демографія україна-польща біженці

Знак гривні
Знак гривні