В Україні значно побільшало прихильників перенесення Різдва на 25 грудня

Кількість українців, які підтримують перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, за рік значно зросла і сягнула 44%.

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

"За рік значно побільшало тих, хто підтримує ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня: з 26% до 44%. Проти такої ідеї – 31% (у 2021 – 58%). Ще 23% зазначили, що їм байдуже це питання і 2% – не змогли відповісти", – повідомили соціологи.  

Вони зазначають, що найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва серед мешканців заходу і Києва: більш ніж половина підтримують цю ідею. Серед жителів центру відносна більшість (44%) також не проти цієї ініціативи. Натомість серед мешканців півдня та сходу відносна більшість не підтримують ідею перенесення дати святкування Різдва.

Окрім того, спостерігається значна підтримка ідеї перенесення святкування Різдва серед греко-католиків. Серед парафіян ПЦУ – таких майже половина (46%), при цьому третина з них проти такої ідеї.

У віковому розрізі найбільше суперечностей спостерігається у старшій та середній вікових групах, де відносна більшість (понад 40%) підтримують ідею з перенесенням дати, водночас також значна кількість (не менше третини) – проти.

dsc_3542.jpg

Крім того, опитування показало, що за рік дещо зросла кількість тих, хто святкує Різдво лише 25 грудня (з 4% до 11%), і тих, хто відзначає його в обидві дати (з 18% до 25%).

Водночас більш як половина опитаних українців (55%) цьогоріч планують святкувати Різдво 7 січня. Але у 2021 році таких було аж 71%.

Читайте також: "За бажанням вірних". ПЦУ дозволила святкувати Різдво 25 грудня

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Синод Православної церкви України вперше офіційно дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

суспільство різдво пцу соціологія

Знак гривні
Знак гривні