Через війну індустрію сурогатного материнства в Україні охопила криза – The Economist

Повномасштабне вторгнення Росії занурило індустрію сурогатного материнства в хаос, пише The Economist. Наводимо переклад тексту.

Коли в лютому на Україну почали падати російські ракети, одна жінка з центру країни зіткнулася з особливо небезпечною евакуацією. Вона була на 30-му тижні вагітності чужою дитиною. 31-річну жінку, яка у цілях безпеки називає себе Тамарою, агентство сурогатного материнства Delivering Dreams, через яке вона працювала, посадило на автобус до Польщі. Під час довгої подорожі у неї розпухли ноги. Але Тамара дісталася безпечного місця й у квітні народила здорову дитину, яка зараз перебуває у своїх біологічних батьків у США.

За словами Сема Еверінгема, який керує некомерційною організацією Growing Families, до війни щороку в Україні народжували близько 2500 сурогатних матерів. Зазвичай батьки немовлят — це іноземні пари, переважно з Європи та Китаю. Вони цінують чіткі закони України про сурогатне материнство, які гарантують, що вони визнаються законними батьками своєї дитини з моменту зачаття. Також їм подобається вартість. Еверінгем зазначає, що народження дитини від української сурогатної матері коштує від 35 000 до 55 000 доларів — це приблизно третина ціни за такі послуги в США.

Повномасштабне вторгнення Росії, що не дивно, занурило індустрію сурогатного материнства в хаос. Сурогатним матерям доводилося народжувати в підвалах лікарень. Усім вагітним жінкам доводиться миритися з обмеженим медичним обслуговуванням, особливо на сході країни, де тривають найзапекліші бої. Батьки-іноземці, багато з яких раніше проходили тривале лікування безпліддя, хвилюються здалеку.

Українські агентства сурогатного материнства дуже по-різному відреагували на кризу. На початку війни кілька агентств спочатку перестали відповідати на електронні листи та телефонні дзвінки, залишивши вагітних жінок без можливості зв’язатися з батьками дітей, яких вони виношують. З’явилися онлайн-групи, щоб об’єднати батьків та осіб, які їх замінюють, які опинилися в такій ситуації. Тамара використовувала Facebook і власні навички детектива, щоб вистежити близько 20 іноземних пар від імені інших сурогатних матерів.

Але оскільки війна триває, агентства знайшли способи й надалі виконувати свої обіцянки. Агентство Sensible Surrogacy з партнерами в Україні оплатило евакуацію українських сурогатних матерів до Польщі та Чехії. Там агентство найняло місцевих співробітників, щоб перевірити жінок і продовжити щотижневі аналізи крові на алкоголь та наркотики. Заковика в тому, що сурогатні матері мають повернутися в Україну ближче до пологів. Якщо вони народжують дитину в Польщі, де сурогатне материнство є незаконним, майбутні батьки автоматично не мають жодних прав на дитину.

Деякий час іноземним парам, які зазвичай їздили в Україну для народження своїх дітей, доводилося платити місцевим няням за передачу новонароджених на прикордонних переходах. Британія почала видавати візи українським сурогатним матерям, які виношували дітей для британських пар. Але зараз, коли бої ведуться переважно на півдні та сході країни, іноземні пари знову їдуть до таких міст, як Київ та Львів, щоб забрати своїх дітей.

Профільні міжнародні агентства кажуть, що інтерес до українського сурогатного материнства впав на початку війни, але зараз знову демонструє поступове зростання. Глобальний попит на сурогатне материнство зростає, частково тому, що люди створюють сім'ї у пізнішому віці, що збільшує ризик того, що вони більше не будуть фертильними. Але в останні роки Камбоджа, Індія, Непал і Таїланд заборонили сурогатне материнство для нерезидентів через побоювання, що жінки можуть бути жертвами експлуатації. У Британії дозволено лише «альтруїстичне сурогатне материнство», коли сурогатна мати отримує готівку лише для покриття витрат. Це зменшує кількість жінок, які готові надавати такі послуги.

Українські жінки, які втратили все під час війни, можуть стати жертвами експлуатації, якщо до цієї індустрії прийдуть сумнівні особи. Але Ольга, українська сурогатна мати, яка виношує третю дитину для іноземної пари, каже, що не шкодує про своє рішення. Під час вагітності їй платять $450 на місяць. Після пологів вона заробить ще 18 тисяч доларів. Це сума, яка змінює життя в країні, де до повномасштабної війни ВВП на людину становив близько 4800 доларів. "Сурогатні матері — дорослі люди, — каже вона. Ми знаємо, що робимо".

евакуація біженці війна медицина сурогатне материнство

Знак гривні
Знак гривні