Енергетична криза в Європі може призвести до зупинок Великого адронного колайдера, – WSJ

Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) розробляє плани зупинення своїх прискорювачів частинок, зокрема Великого адронного колайдера, на тлі енергетичної кризи, спричиненої Росією.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Європейська організація ядерних досліджень, або ЦЕРН, розробляє плани щодо відключення деяких своїх прискорювачів частинок у періоди пікового навантаження, сказав голова комісії з управління енергетикою центру Серж Клоде.

За словами Клоде, ЦЕРН також розглядає питання про те, як у разі потреби можна буде зупинити роботу Великого адронного колайдера, найбільшого у світі прискорювача елементарних частинок.

Ці приготування показують далекосяжні наслідки прагнення Москви перетворити залежність Європи від постачання російських енергоносіїв на зброю економічної війни, пише WSJ. Надзвичайних заходів було вжито після того, як російський енергетичний гігант ПАТ "Газпром" заявив у п'ятницю, що на невизначений термін припинить постачання природного газу газопроводом "Північний потік".

Швеція та Фінляндія в п'ятницю заявили, що вони запропонують фінансову підтримку регіональним виробникам електроенергії, наголосивши, що крок Газпрому загрожує енергетичному ринку регіону та його фінансовій стабільності загалом. Європейський Союз готує плани щодо реструктуризації ринку, щоб пом'якшити наслідки шантажу Росії.

ЦЕРН розташований на території величезного комплексу, що міститься на кордоні Франції та Швейцарії, і є одним із найбільших споживачів електроенергії у Франції. У пік своєї роботи він споживає близько 200 мегаватів енергії, що на третину більше, ніж найближче місто Женева.

Мета ЦЕРН – підтримувати роботу Великого адронного колайдера й уникнути раптової зупинки, яка може порушити роботу установки вартістю 4,4 мільярда доларів, сказав Клоде. ВАК – один із восьми прискорювачів комплексу; в ЦЕРН також є два сповільнювачі частинок, які дозволяють вченим вивчати антиматерію.

За словами Клоде, ЦЕРН обговорює з державним французьким енергетичним гігантом EDF SA сценарій, коли оператор за день попередить про необхідність зниження споживання електроенергії. ЦЕРН віддаватиме пріоритет відключенню інших прискорювачів, окрім ВАК, що знизить споживання електроенергії центром на 25%.

газовий шантаж рф франція церн енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні