США і Велика Британія привітали Україну з Днем Незалежності значними пакетами військової допомоги

Президент США Джо Байден у 31-шу річницю Дня Незалежності України, 24 серпня, оголосив про новий, найбільший пакет військової допомоги для України на суму в 2,98 мільярда американських доларів.
"Подарунок" на день народження Україні привіз також і британський прем’єр-міністр Борис Джонсон, завітавши до Києва 24 серпня, вже традиційно - без попередження. Він оголосив про 54 млн фунтів стерлінгів допомоги, яка включає безпілотні системи спостереження та протитанкові боєприпаси, повідомляє Укрінформ з посиланням на британський уряд.

Про найбільший пакет американської допомоги - близько 2,98 млрд доларів США на зброю та обладнання - йдеться у заяві президента США, опублікованій 24 серпня на сайті Білого дому.
"Кошти будуть надані через Ініціативу сприяння безпеці Україні. Це дозволить Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи, боєприпаси, безпілотники та радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі", - заявив Байден.

Як повідомляє пресслужба Пентагону, до цього пакету військової допомоги увійдуть:
- шість систем протиповітряної оборони NASAMS.

- 245 тисяч артилерійських снарядів калібру 155-мм;

- 65 тисяч мінометних снарядів калібру 120-мм;

- до 24 протиартилерійських РЛЗ;

- безпілотники Puma та обладнання для БПЛА Scan Eagle;

- системи боротьби з безпілотниками VAMPIRE;

- ракетні системи з лазерним наведенням;

- фінансування навчання, обслуговування та підтримки.

«Шість місяців невпинних атак лише зміцнили гордість українців за себе, за свою країну та за тридцять один рік незалежності. Сьогодні і кожного дня ми стоїмо поруч з українським народом, щоб проголосити, що темрява, яка керує автократією, не зрівняється з полум’ям свободи, яке освітлює душі вільних людей усюди», - наголосив глава Білого дому.

Пакет британської допомоги, зокрема, включає 850 ручних мікродронів Black Hornet, які спеціально розроблені для використання в містах і селах і призначені для виявлення наближення ворожих сил.

Британський урядовий портал підкреслює, що військовослужбовців можна навчити керувати безпілотними літальними апаратами, меншими за мобільний телефон, менш ніж за 20 хвилин, а також що кожен безпілотник передає відео в реальному часі та нерухомі зображення, щоб сили на землі могли безпечно захищати міські території.

день незалежності допомога заходу джонсон сша британія байден зброя

Знак гривні
Знак гривні