Рада ЄС схвалила обмін гривень на валюту держав-членів для біженців за офіційним курсом

Комітет постійних представників схвалив рекомендацію Ради ЄС про конвертацію банкнот гривні у валюту держав-членів, щоб надати підтримку біженцям, які відчувають труднощі з обміном своїх банкнот на валюту ЄС.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це зазначають у Раді Європи.

" Ці рішення дозволять переселенцям з України, у тому числі дітям, обміняти до 10 000 гривень (приблизно 310 євро) на особу. Це буде безкоштовно та за офіційним курсом, опублікованим Національним банком України. Запроваджене дане рішення мінімум на три місяці", – йдеться у повідомленні.

Тепер рекомендація буде офіційно прийнята Радою в письмовій формі. Орієнтовна дата прийняття – 19 квітня. Рекомендації не є юридично зобов'язальними актами. Тож фактичне впровадження і створення схем мають вирішувати держави-члени відповідно до їх національних норм. Низка країн ЄС вже розробила для цієї мети національні механізми.

Як наголошується в повідомленні, через російську військову агресію Національний банк України був змушений призупинити обмін банкнот гривні на іноземну валюту, щоб захистити обмежені валютні резерви країни. Це вплинуло на конвертованість банкнот гривні в країнах ЄС, де багато банків не бажали обмінювати гривню через валютні ризики. З моменту вторгнення Росії в Україну понад 4 млн осіб, рятуючись від війни, прибули в ЄС.

валюта біженці війна єс

Знак гривні
Знак гривні