Російська влада ще з 2020 року відстежує антивоєнні матеріали в інтернеті

Роскомназдор ще у 2020 році створив систему для відстеження антивоєнних матеріалів в інтернеті. Інформацію звідти отримують ФСБ, МВС, Росгвардія, губернатори та адміністрація Путіна. Про це пише видання "Медуза".

"Медуза" повідомляє, що російські органи влади активно займаються моніторингом інформаційного середовища РФ. Моніторинг завжди починається з кількості негативних публікацій стосовно президента Росії Путіна. А весь перелік «дестабілізаційних тем» можна відновити за структурою звітів управлінь Російського комітету нагляду (Роскомназдор).
Ось список на березень 2022 року:


Критика чинної російської влади, порівняння рівня життя
Висвітлення діяльності несистемної опозиції
Санкційний тиск
Порушення територіальної цілісності, регіоналізація
Релігійні та національні конфлікти
Антимілітаризм
Сексуальні та інші «свободи». Нав'язування толерантності
Легалізація легких наркотиків
Зовнішньополітична агресія, втручання у внутрішні справи іноземних держав
Спотворення історії ВВВ, прозахідна інтерпретація підсумків та ходу війни
Транскордонний вплив суміжних держав


Цікаво, що антимілітаризм відстежували ще у вересні 2020 року, що видно зі звітів, які є в розпорядженні видання.
Але у своїх звітах співробітники Роскомнагляду іноді звітують про направлення деяких посилань до Генпрокуратури «організованим раніше каналом зв'язку».


Саме рішення Генпрокуратури останнім часом стали формальною причиною величезної кількості блокувань різноманітних інтернет-ресурсів, які розповідають про війну проти України з пацифістської, проукраїнської та просто з нейтральної точок зору, але всупереч офіційній російській пропаганді. Роскомнагляд формально виконував лише технічну роль посередника між наглядовим відомством та операторами зв'язку. Але, можливо, саме Роскомнагляд із його звітами й був справжнім ініціатором масової зачистки ЗМІ на початку війни.

війна цензура пропаганда росія опозиція

Знак гривні
Знак гривні