Швидкісний поїзд Київ – Варшава їхатиме 4 години

Зараз поїзд із Києва до Варшави їде понад 16 годин.

Уряди України та Польщі «синхронізували дії» щодо будівництва окремої "євроколії" між Києвом і Варшавою.

Після запуску швидкісного залізничного сполучення між Києвом та Варшавою час у дорозі займатиме до чотирьох годин, запевняє пресслужба Міністерства інфраструктури, яку цитує Хмарочос.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков, його заступник Мустафа Найєм та керівник Укрзалізниці Олександр Камишін обговорили проєкт з польськими колегами під час робочої поїздки до Польщі. Проєкт планують презентувати на рівні Європейського Союзу.

Вперше про плани запустити швидкісний поїзд між Києвом і Варшавою стало відомо з «Плану трансформації України» — документа, який президент Володимир Зеленський презентував у США у вересні 2021 року. В ньому згадувалося «будівництво 1000 км залізничної дороги», яка сполучить Київ «з кордоном Варшави» та Одесою. Проєкти оцінювалися у п’ять мільярдів доларів.

У листопаді Кубраков повідомив, що триває розробка попереднього техніко-економічного обґрунтування проєкту. Поїзди на маршруті розвиватимуть швидкість понад 250 км/год.

«Сподіваюсь, що до кінця року або у січні 2022 року ми будемо розуміти точні цифри та точні коридори й те, як ми рухаємося щодо цього проєкту», — зазначав міністр інфраструктури.

Зараз поїзд із Києва до Варшави їде понад 16 годин. Квиток коштує приблизно 1400 гривень, причому п’ять років тому вартість були суттєво вищою — майже 2500 гривень. Відстань між двома столицями становить приблизно 800 кілометрів.

транспорт польща майбутнє україна залізниця

Знак гривні
Знак гривні