У Полтаві демонтували пам'ятник імперському гнобителю Суворову

Олександр Суворов був організатором депортацій і придушення національно-визвольних повстань, зокрема, Коліївщини й повстання Костюшка. Всі ці акції відзначалися жорстокістю та мали ознаки геноциду.

Раніше монумент, що стояв на подвір’ї київського військового ліцею імені Івана Богуна, було демонтовано з ініціативи дирекції ліцею та за підтримки УІНП.

Восени минулого року пам’ятник перемістили до Полтавського музею важкої бомбардувальної авіації — філії Національного військово-історичного музею України.

«Встановлення у Полтаві на території філії НВІМУ пам’ятника О. Суворову збіглося в часі з розглядом Російською православною церквою питання про канонізацію цього полководця. Ініціатива у зарахуванні О. Суворова до лику святих РПЦ належить російському бізнесмену Костянтину Малафєєву та його оточенню — громадським рухам «Царьград» та «Двуглавий Орєл». Саме цей російський бізнесмен вважається одним із головних організаторів збройної агресії Російської Федерації проти України. Його начальником охорони був російський терорист І. Стрєлков-Гіркін. Телеканал, який належить К. Малафєєву, «Царьград.ТВ», не лише просуває О. Суворова у російські святі, а ще й є одним з головних російських рупорів антиукраїнської пропаганди», — говориться у листі Антона Дробовича.

«Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» Російська Федерація визнана державою агресором. А відтак встановлення пам’ятника О. Суворову, який визнаний найбільш видатним полководцем сучасної Росії, фактично є актом звеличення одного з чільних героїв держави-агресора», — наголосив у офіційному листі очільник Інституту нацпам’яті Антон Дробович.

Під час обміну думками у телестудії з цього резонансного питання звучала позиція, що оскільки пам’ятник військовому діячу Російської імперії містився у лічених метрах від Стіни пам’яті військовослужбовців, правоохоронців та добровольців, які загинули під час відсічі збройної агресії Російської Федерації — експонування такого монументу у Полтаві викликало значний суспільний резонанс.

Детальніше

історія росія геноцид імперіалізм Полтава

Знак гривні
Знак гривні