Чому бракує сімейних лікарів і як їх шукати, якщо ваш звільнився

Навантаження лікарів «первинки» зросло з початком епідемії коронавірусу в Україні. Окрім рутинної роботи, лікування та спостереження за ковідними пацієнтами, додалися ще вакцинація та виписування Сovid-документів. Деякі сімейні не витримують навантаження та звільняються з роботи, а пацієнти самостійно шукають, із ким можна укласти декларацію. Подекуди це вкрай непросто.

Громадське розповідає, чому бракує лікарів «первинки» та що робити, якщо ви залишилися без сімейного.

У пошуках лікаря 

Інна Гадзинська залишається без сімейного лікаря вже вдруге за час епідемії коронавірусу. Першу декларацію вона уклала у 2019-му в приватному медичному центрі в Ірпені. Коли почався ковід, її лікарка звільнилася. 

«На телефон одразу прийшло повідомлення, що заклад припиняє співпрацювати з НСЗУ. Сказали шукати лікаря в іншій амбулаторії», — розповідає Інна.

Наступну декларацію жінка підписала через рік, коли в Україні розпочалася вакцинація проти коронавірусу: «У червні-липні ми вакцинувалися і більше до сімейного лікаря не зверталися. Декілька тижнів тому вона надіслала повідомлення, що звільняється і треба шукати нову людину. Але в цій амбулаторії вже немає вільних місць»

Із дитячою декларацією, каже Інна, історія та сама: декілька днів тому її сповістили, що звільняється педіатр. Тепер уся родина залишилася без сімейних.

Єгора Несторова з Дніпра спіткала схожа історія. А втім, про звільнення своєї сімейної лікарки він дізнався вже в амбулаторії, коли хотів потрапити на прийом. 

«Два роки тому я захворів на ГРВІ, пішов у поліклініку біля дому і підписав декларацію з вільною лікаркою, щоб вона призначила мені лікування. Два роки я не звертався до неї, поки не захворів знову. Лише тоді мені сказали, що вона звільнилася», — розповідає Єгор.

Йому порадили звернутися до іншої амбулаторії, але там вільних місць у лікарів також не було. Нового сімейного Єгор знайшов у приватній клініці. 

Вигорання

Загалом в Україні близько 25,5 тисяч зареєстрованих лікарів первинної медичної допомоги. Про це на запит hromadske повідомили в Національній службі здоров'я України (НСЗУ). Лікарі «первинки» мають певний ліміт пацієнтів, із якими можна укласти декларацію. 

Для терапевта лімітом є 2 тисячі декларацій, для сімейного лікаря — 1 800, для педіатра — 900. Ліміти, кажуть у НСЗУ, потрібні для того, щоб лікар міг надавати якісну медичну допомогу кожному пацієнтові. 

Сімейна лікарка зі Львова Олена Махец працює у двох медичних закладах — на повну зайнятість у державній амбулаторії та частково у приватній клініці. У державній вона має 1 100 декларацій із пацієнтами. А втім, попри те, що в Олени ще є вільні місця, завантаженість все одно велика. 

«Розраховано, що за день ми можемо прийняти 15 людей, але насправді їх може бути 23-27. Якщо це ковідні пацієнти, то з ними треба бути постійно на зв'язку. Тим, хто потребує госпіталізації, інколи навіть доводиться шукати місця, домовлятися, щоб їх поклали у лікарню, хоча я не розумію, чому це мають робити сімейні лікарі», — каже Олена. 

Крім того, роботи додалося через Сovid-документи. За останні два місяці, каже Олена, слово «підтягнулося» (ковід-сертифікати в «Дії» мають підтягуватися в застосунок) лунало в її кабінеті частіше, ніж питання про лікування.  

«У лікарні ми намагаємося робити акцент на вакцинації, та планові щеплення теж не відкладаємо. Відповідно роботи лише додається», — пояснює Олена. 

Деякі знайомі лікарі Олени звільнилися, бо не витримували такого навантаження, хтось перейшов у приватний заклад, де кращі умови праці та оплата. Вигорання, за її словами, — останнім часом досить поширене явище серед її колег. 

«Одна річ, коли займаєшся лише клінічними справами, лікуєш людей, але до цього додається ще купа роботи з документами. Попри це, все одно кажуть, що ми не лікуємо ковід. І річ навіть не в доплатах, а у визнанні, адже ми перші, з ким стикається пацієнт. Ввечері падаємо з ніг, бо, коли хвиля ковіду на піку, ми все одно приймаємо пацієнтів із гострими респіраторними захворюваннями без запису», — розповідає Олена.

Нерівномірний розподіл 

Протягом квітня-грудня 2020 року, за даними НСЗУ у відповідь на запит hromadske, звільнилися 1 597 лікарів, які надають первинну медичну допомогу. З них 543 працевлаштувалися в іншому закладі. За 2021 рік (станом на 15 листопада) звільнилися 1 398 лікарів «первинки».  

Сімейних лікарів в Україні вистачає, запевняють у НСЗУ. Однак вони нерівномірно розподілені за регіонами, тому в деяких областях, наприклад, на Чернігівщині, Луганщині та Донеччині, може виникати їх нестача. На дашборді НСЗУ видно, що в цих регіонах така проблема переважно стосується сільської місцевості: лікарі або взагалі відсутні, або вже набрали ліміт пацієнтів.  

Про звільнення лікарів мають інформувати центри первинної медичної допомоги. Вони можуть розмістити інформацію про це в медичному закладі у доступному місці для пацієнтів, зробити оголошення на сайті або індивідуально телефоном повідомити пацієнтів про звільнення лікаря. Також заклад має запропонувати пацієнту подати декларацію до іншого сімейного лікаря цієї амбулаторії, який має місця. 

Знайти центр медичної допомоги, сімейного лікаря та кількість місць можна на дашборді НСЗУ. Якщо він показує, що в медичному закладі є лікарі з ненабраним лімітом, але пацієнту все одно відмовляють у підписанні декларації, слід звернутися до керівника закладу. Крім того, свого сімейного лікаря можна знайти й у приватному закладі. Вони також підписують договори з НСЗУ на надання безоплатних послуг (спектр цих послуг такий самий, як і в державній амбулаторії). 

Якщо ж трапилося так, що в населеному пункті всі лікарі «первинки» вичерпали ліміт, то з пацієнтом все одно мають укласти декларацію, кажуть в НСЗУ. Рекомендована кількість пацієнтів не означає максимум. Якщо відмовляють — варто звернутися до місцевого департаменту охорони здоров’я та до НСЗУ.

суспільство медицина україна

Знак гривні
Знак гривні