«Офігєть» і тільки. У Києві недбало перевіряють Covid-сертифікати

Очевидцем однієї з перевірок став один із редакторів LIGA.net. Двоє поліцейських увійшли до маршрутки й вибірково запитали водія та кількох пасажирів, чи вакциновані вони. Усі відповіли, що не були вакциновані. Один із поліцейських сказав: "Офігєть". На наступній зупинці вони вийшли з маршрутки, нікого не оштрафувавши.

1 листопада у Києві в теорії почали працювати жорсткі карантинні обмеження. Магазини та заклади харчування можуть працювати, якщо у 100% працівників є один із цих документів – зелений COVID-сертифікат (дві дози вакцини), негативний тест або документ, що підтверджує перенесення хвороби. У відвідувачів теж має бути один із цих документів. Трохи менш суворі вимоги до пасажирів міського транспорту – у них може бути жовтий COVID-сертифікат або два інші документи, зазначені вище.

Як пройшов перший день карантину у столиці? Розбиралася Ліга.

20211101171039-2166.webp

Затори

1 листопада кореспондент LIGA.net не дістався до редакції. Тролейбус, в якому він їхав, за 1,5 години проїхав лише 3 зупинки (район Троєщини). Раніше ця ділянка займала 15 хвилин.

Ціни на таксі в деяких районах зросли – в Uklon вартість становила 300 грн, тоді як в інші дні, з низьким трафіком, поїздка коштувала 130 грн, розповів мешканець Києва Дмитро LIGA.net.

Найбільші затори у Києві сьогодні припали на часовий проміжок 9:00 та 10:00, свідчать дані сервісу TomTom. У цей час рівень завантаження доріг (congestion level) становив 120%. Congestion level обчислюється у відсотках від часу, що перевищує в години пік 30 хвилин.

"120% затримки трафіку – це приблизно як було у вересні, коли діти пішли до шкіл і з'явилася нова мобільність", – пояснив LIGA.net Дмитро Беспалов, транспортний аналітик та директор компанії "Про мобільність". За його словами, це ще не "транспортний колапс", він настає у разі показника у 200%. Беспалов очікує, що ситуація повернеться до норми, коли люди будуть підлаштовуватися під завантажений трафік і вибирати інший час поїздок або маршрут.

Дані Google maps підтверджують суттєве погіршення трафіку по всьому місту вранці. Пересування автотранспорту лівим берегом Києва сповільнилося в кілька разів залежно від ділянки.

Зате вранці в метро було небагатолюдно. Користувачі Facebook повідомляли про напівпорожні вагони в метро в годину пік. Ще один кореспондент LIGA.net також повідомив про невелику кількість людей на станціях "Житомирська" та "Берестейська".

Перевірка документів у транспорті

Сьогодні поліція почала перевіряти наявність у пасажирів COVID-документів. Правоохоронці перевіряють наявність паперових документів чи електронних у "Дії". Останні сканують через QR-код.

Очевидцем однієї з перевірок став один із редакторів LIGA.net.

Двоє поліцейських увійшли до маршрутки й вибірково запитали водія та кількох пасажирів, чи вакциновані вони. Усі відповіли, що не були вакциновані. Один із поліцейських сказав: "Офігєть". На наступній зупинці вони вийшли з маршрутки, нікого не оштрафувавши.

Перевірки у ТРЦ та закладах харчування

У торгових центрах також вимагали COVID-документи відвідувачів. Наприклад, під час входу до ТРЦ Retroville (Виноградар) встановили обмежувальні стрічки. Охорона просить відвідувачів показати сертифікат про вакцинацію, повідомляє кореспондент LIGA.net. Людей вранці у понеділок було небагато, тож охорона встигала перевірити документи у всіх.

Низка столичних ТРЦ також попередила про необхідність мати COVID-документи. У SkyMall підкреслили, що ця вимога не стосується продуктових супермаркетів та аптек.

В одне з кафе біля метро Житомирська також пускали лише із COVID-документами, повідомив кореспондент LIGA.net. Інші відвідувачі робили замовлення через віконце, залишаючись на вулиці.

Перевірки сертифікатів також проводились у мережі McDonalds, пише РБК-Україна.

Untitled.png

Антирекорди

Тим часом у Києві антирекорди за кількістю хворих і померлих від Covid, – передає УП.

1 листопада в Києві зареєстрували 1 738 випадків захворювання на коронавірусну хворобу і 60 смертей від неї – це максимальні значення з початку пандемії Covid-19.

Серед інших регіонів України Київ на першому місці за летальними випадками та на 5-му за добовим приростом хворих.

За офіційними даними, у столиці зараз мають коронавірус 24 644 людини, а це 831 випадок на 100 тисяч жителів. 

київ транспорт бізнес вакцинація коронавірус

Знак гривні
Знак гривні