Відкрили нового предка людей

Міжнародна група науковців відкрила й описала Homo bodoensis — новий вид предка людини, який жив в Африці приблизно пів мільйона років тому і який є безпосереднім предком сучасного виду людей — Homo sapiens.

Як повідомляє пресслужба Вінніпезького університету (Канада), дослідження було оприлюднене 28 жовтня у науковому виданні Evolutionary Anthropology Issues, News and Reviews, – перекладає Громадське.

В історії розвитку людських видів важливу роль відіграє доба середнього плейстоцену, що тривала протягом 774–129 тисяч років тому: саме тоді предки Homo sapiens почали опановувати Африку, а неандертальці — Європу.

Але еволюція людського виду тієї доби вивчена недостатньо — в англомовній науці це явище описують як «the muddle in the middle» («плутанина середини»). Передусім це пояснюється відсутністю достатньої кількості викопних решток наших предків.

Новий вид людини — Homo bodoensis — технічно не був відкритий, а є лише новим таксоном для опису виду наших предків, які жили в Африці та Євразії 700–500 тисяч років тому і від яких лишилися численні викопні рештки.

Раніше їх приписували одному з двох інших видів — Homo heidelbergensis або Homo rhodesiensis. Але їхні характеристики часто суперечливі, а Homo rhodesiensis взагалі широко не застосовується в науковій спільноті, бо асоціюється з британським колоніалістом Сесілем Родсом.

Вінніпезький університет / Етторе Мацца
Вінніпезький університет / Етторе Мацца

Автори у своїй роботі обґрунтовують, що значна частина викопних решток приписували Homo heidelbergensis або Homo rhodesiensis помилково: деякі можуть належати неандертальцям (на що вказав ДНК-аналіз), деякі — взагалі іншим видам предків людини.

За основу для визначення Homo bodoensis взяли череп 1976 року, знайдений у долині річки Бодо-Дар в Ефіопії (звідси й назва), який поки що приписують Homo heidelbergensis. Щоправда, автори застерігають, що не йдеться про вид у суто біологічному сенсі, адже науковці продовжують уточнювати таксономію предків людей.

Назва Homo bodoensis вже додана до Міжнародної комісії із зоологічної номенклатури, що відповідає за стандартизацію таксонів тваринного царства, і може офіційно використовуватися в науковій публікації. Але не всі науковці погоджуються з нею.

Антрополог Музею природознавства Лондона Кріс Стрінґер у коментарі Gizmodo каже, що потреби вигадувати новий таксон немає: судячи з роботи науковців, він вважає доречним переосмислити вже описаний вид Homo rhodesiensis, назва якого походить від колишньої назви Замбії — Родезія, хоча й має асоціації з колоніалістом Родсом.

історія африка наука

Знак гривні
Знак гривні