Скільки насправді слід займатися спортом для довшого життя? Результати тривалих досліджень - New York Times

Два незалежних одне від одного дослідження показують, що 7–8 тисяч кроків щодня або 30–45 хвилин аеробних навантажень – ідеальні для якнайдовшого життя. Більше не треба, але й менше теж.

Для того, щоб збільшити шанси на довге життя, слід проходити принаймні 7 тисяч кроків на день (еквівалент близько 5 кілометрів для більшості людей), або займатися бігом, велоспортом, плаванням абощо приблизно 30–45 хвилин у більшість днів, щоб сума складала понад дві з половиною години на тиждень.

Про це йдеться у двох дослідженнях, які разом відстежували понад 10 тисяч як чоловіків, так і жінок упродовж кількох десятиліть.

Достатня кількість активності зменшує ризик передчасної смертні на 70%.

Водночас може бути верхня межа рокам, які активність додає до життя – займаючись більше, років не додаси, а в крайніх випадках можна "перетренуватися" собі на шкоду.

Віддавна багато наукових досліджень показувало, що активні люди статистично живуть довше за тих, хто веде малорухомий спосіб життя. Принаймні 10% американців, які померли у віці від 40 до 70 років, так чи інакше помирали внаслідок хвороб, спричинених надто малою кількістю фізичної активності. Про це свідчить державне дослідження Центрів з профілактики хвороб США. Те саме було досліджено і в Європі.

Однак досі науковці не говорили на основі точних даних, скільки саме треба рухатися й чи можливо рухатися "надто багато".

Нові дослідження це виправляють. Перше з них оприлюднено на науковому ресурсі JAMA і проводилось університетом Массачусетсу, тими-таки Центрами профілактики хвороб США (державні інституції) та іншими. Виявилося, що дані про 10 тисяч кроків на день перебільшені – достатньо 5–7 тисяч кроків, але справді практично в усі дні. Дослідження велося багато років, науковці відстежували, зокрема, у якому віці помирали учасники, за якими вперше почали стежити десятиліття тому. Виявилося, що кількість щоденних кроків, більша за 7 тисяч кроків на день, уже ніяк не пов'язана з тривалішим життям.

Інше дослідження, опубліковане в Mayo Clinic Procedings, так само десятиліттями, з 1970-х, відстежувало десятки тисяч данців – тут запитували про час, упродовж якого люди щотижня займаються різними видами спорту: дуже популярним у Данії велоспортом, а також футболом, тенісом, бігом, плаванням, гандболом, "фітнесом" у спортзалах, бадмінтоном тощо.

За 25 років від початку дослідження близько половини людей, які вже немолодими включалися в нього в сімдесятих, померли. Однак ті, хто займався від двох з половиною до чотирьох з половиною годин на тиждень, помирали на 40% менше для кожного віку.

Якщо приблизно перерахувати це в кроки (точно не зробиш), виходять ті самі від 7 до 10 тисяч кроків практично щодня.

Після цього виникає плато, а при сильному збільшенні навантаження навіть деякий спад середньої тривалості життя.

Найбільш активна група, яка займається спортом понад 10 годин на тиждень, втрачає приблизно третину додаткових років життя у порівнянні з тими, хто займається помірно – від двох з половиною до чотирьох з половиною годин на тиждень.

Обидва дослідження є "асоціативними, тобто вони показують зв'язок між фізичною активністю та тривалістю життям – але не досліджують прямі причини довшого чи коротшого життя, як-от рівень цукру в крові, тиск, стан серцево-судинної системи тощо.

Однак в обох присутні ті самі висновки:

Англійською в New York Times

спорт Життя здоров'я наука

Знак гривні
Знак гривні