Внутрішні документи Facebook: компанія сіяла міжетнічну ворожнечу і сприяла суїцидальним настроям серед підлітків

Власне розслідування компанії виявило, що її підрозділ, фотосоцмережа Instagram, збільшує кількість суїцидальних настроїв серед підлітків та погіршує розлади харчування. Однак компанія продовжувала надсилати за допомогою своїх алгоритмів контент, який поглиблював неспокій підлітків. Витік інформації про те, як компанія ставить власні прибутки понад безпеку своїх користувачів, може стати поворотним моментом для техногігантів загалом.

Про це пише The Economist.

"Ви — героїня двадцять першого століття", — сказав сенатор від штату Массачусетс жінці, яка викрила недоліки однієї з найбільших компаній США та світу, Facebook.

Френсіс Гоґен (Frances Haugen), яка звільнилася з компанії, давала свої свідчення перед комітетом Сенату США понад три години, висвітлюючи "моральне банкрутство" компанії, яка намагалася відмахнутися від свого шкідливого впливу, наприклад, у роздмухуванні етнічного насильства та поширенні депресії серед підлітків.

Громадськість давно підозрювала лицемірну токсичність Фейсбуку. Але бракувало внутрішніх документів, які б це доводили. Вони з'явилися, коли Френсіс Гоґен передала цілу купу корпоративних комюніке та листування як регуляторам США, так і виданню Wall Street Journal.

Наприклад, власне розслідування компанії виявило, що її підрозділ, фотосоцмережа Instagram, збільшує кількість суїцидальних настроїв серед підлітків та погіршує розлади харчування. Однак компанія продовжувала надсилати за допомогою своїх алгоритмів контент, який поглиблював неспокій підлітків, водночас розробляючи також версію сайту для дітей у віці до 13 років (згодом ці плани було поставлено на паузу через тиск з боку громадськості).

Сенатори, які зазвичай не можуть домовитися навіть про такі прості речі, як оплата роботи уряду, цього разу згуртувалися й пообіцяли, що Facebook не уникне відповідальності.

Однак ця компанія переживала скандали й раніше. Конгрес США неодноразово ставив босам техногігантів злі запитання та публічно присоромлював їх — однак до прямих дій не доходило.

Слухання у парламенті щодо зловживань "стали Днем бабака", тобто постійно повторюються без наслідків, каже Пол Галант із дослідницької групи Cowen Washington Research Group.

Так, у 2018 році інша людина оприлюднила дані про стрьомну співпрацю компанії з Cambridge Analytica, яка збирала дані користувачів без їхнього досвіду, щоб потім використати їх для таргетування політичної кампанії Дональда Трампа.

Тоді засновник Facebook з'їздив до Вашингтона, вибачився й виплатив за згодою з Федеральною торговою комісією, яка займається також і захистом прав споживачів, 5 мільярдів доларів відшкодування. Це найбільший штраф, який будь-коли платила технологічна компанія — однак юридичних наслідків це не мало. Жодні закони чи інші нормативно-правові акти змінені не були.

Однак новий інцидент може стати поворотним моментом, сподіваються аналітики. Шкідливі наслідки дій компанії для дітей та підлітків — це занепокоєння, яке об'єднує людей обох партій США, і яке легше зрозуміти, ніж підступний збір даних з метою передачі їх одній із політсил, або вірусне поширення дезінформації та інші гріхи соцмереж.

Дії парламенту можуть обмежитися лише посиленням захисту дітей в інтернеті — але що важливіше, інші люди тепер подібно до Френсіс Гоґен можуть також вийти з тіні й наважитись оприлюднити дані про гріхи своїх роботодавців.

Такі справи відкривають ворота й можуть допомогти іншим зібрати мужність — особливо враховуючи, що компанія з юридичної допомоги Френсіс Гоґен уже почала отримувати дедалі більше дзвінків та фінансування від приватних осіб, а сама вона стала "героїнею" громадської думки, а не зазнала негативних наслідків.

Закони США доволі сильно захищають людей, що викривають негаразди всередині корпорацій.

Негативним наслідком може стати більша закритість техногігантів, які менше ділитимуться інформацією з власними співробітниками — натомість проводитимуться дуже закриті зустрічі маленьких групок керівників.

Наразі пан Цукерберг і його речники просто кажуть "неправда" й "оцінні судження" щодо всіх обвинувачень.

Віцепрезидент компанії захищав Facebook у довгому внутрішньому листі для співробітників. Звісно, цей лист миттєво передали журналістам. Що підтверджує раніше згадані тези: тепер Facebook та інші мають бути готовими до витоків внутрішньої інформації.

На тлі скандалу та нещодавного технічного збою, Цукерберг уже збіднів на мільярди

інтернет безпека діти сша Facebook скандал

Знак гривні
Знак гривні