Після приходу Талібану ціни на все в бідному Афганістані підскочили, попереджують про "гуманітарну катастрофу"

Тепер економіка країни, й без того бідної, позбавлена мільярдів доларів міжнародної допомоги, що викликало падіння курсу валюти, внаслідок чого щодня різко зростають ціни на базові продукти, бензин, одяг і посилюється тиск на афганців.

Базар у Кабулі: фото AFP
Базар у Кабулі: фото AFP

Про це йдеться у статті гонконгської South China Morning Post.

Економіка переважно є готівковою: зараз через це довжелезні черги біля банків (люди намагаються зняти гроші, поки вони не здешевілися остаточно), а тим часом ціни швидко ростуть.

Третина населення країни при цьому живе на менш ніж еквівалент двох доларів на день.

Але й ті, кому ведеться краще, зіткнулися з закриттям багатьох офісів, крамниць та невиплатою будь-якої платні. Головною проблемою стало щоденне базове виживання.

Талібан наказав банкам заново відкритись - але встановлено тижневі обмеження на кількість грошей, які можна зняти, й багато людей годинами стоять у черзі, щоб отримати власні гроші готівкою.

За межами міста взагалі наближається гуманітарна катастрофа, заявляють гуманітарні організації. Люди з сіл позбавлені підтримки, через посуху вони йдуть до міст, де виростають намети вздовж доріг та в парках.

Економіка країни дуже залежить від імпорту їжі та базових речей - зараз значна частина цього припинилась.

Валюта афгані за два тижні вже впала з 80 за долар до 93-95 за долар (станом на момент написання). Але й цей курс формальний, бо обмін грошей практично припинився.

Так, багато обмінників відмовляються взагалі приймати афганську валюту як надто нестабільну.

У результаті просто ростуть ціни в афгані, день за днем. Зарплати людей тануть, як і заощадження, які неможливо зняти з банківських рахунків.

Так, п'ятдесятикілограмовий мішок борошна нині коштує на 30% дорожче, ніж до падіння Кабулу, ціни на овочі виросли на 50%, а на бензин і дизель - на 75%.

Багато афганців працюють за кордоном, вони надсилали гроші родичам - але зараз це неможливо через закриття таких компаній, як Western Union, і люди дедалі частіше намагаються продавати обручки, домашні товари, техніку тощо - звісно, за заниженою вартістю.

Тим часом продавці на базарах скаржаться, що люди перестали купувати, бо не мають за що.

Афганістан, до всього, майже не має експорту, окрім нелегальних наркотичних речовин.

Талібан може лише оголосити про заборону на вивезення доларів та цінних артефактів із країни. Як покращити ситуацію, наразі ніхто не знає.

Теракт біля аеропорту ще гірше вдарив по ситуації.

абзац катастрофа афганістан талібан економіка суспільство

Знак гривні
Знак гривні