П'ять ідей щодо планування міського простору, які можна запозичити в Естонії

Європейські підходи, що працюють в маленькій Естонії, де проживає менше, ніж півтора мільйона людей, могли би бути корисними для українських містечок і мегаполісів.

Поєднання старої і нової архітектури
Поєднання старої і нової архітектури

Контроль за екстер’єром

Навколо старого Таллінна, внесеного до спадщини ЮНЕСКО, виросли багатоповерхівки у сучасному стилі. Попри це, вони не псують загального пейзажу, не випадають з контексту.

Популярним явищем є реновація старих радянських заводів у ІТ-кластери, адже ця галузь у країні активно розвивається.

Центр Ротерманна
Центр Ротерманна

Схожа історія сталась із центром Ротерманна – забудовою, яка розташувалася між старим містом Таллінна та портом. Раніше тут були фабрики Крістіана Ротерманна, а зараз це офісний центр з однойменною назвою, сполучений з магазинами і кав’ярнями на різний смак і ціну. Тут зберегли справжній лофт, який поєднали з сучасним стилем.

У старих районах із радянською забудовою неможливе хаотичне утеплення, скління балконів чи розфарбовування під’їздів на свій колір і смак. На все це треба погодження районного старостату, де питання розглядає ціла комісія.

Центр Ротерманна увечері
Центр Ротерманна увечері

Довготривале планування розвитку території

У Рае, модній околиці Таллінна, яка є окремою волостю, нещодавно розпочали будівництво парку. Він обійдеться громаді у понад мільйон євро. Збудують його не зразу, а поетапно, але точно знають, що збудують.

Взагалі, кожен пустир на території волості вже має призначення на роки вперед.

Також у громаді вже наперед знають, де забудовник зведе нові житлові квартали, впевнені, що разом з ними він збудує і соціальну інфраструктуру – школи, садки і місця для відпочинку.

План нового парку у волості Рае
План нового парку у волості Рае

У громаді відійшли від практики продажу земельних ділянок під забудову окремим власникам, адже незрозуміло, що він зведе на тій території, чи впишеться це в загальний вигляд забудови. Тому тут можна придбати лише готове житло від забудовника. Той же перед будівництвом отримує узгодження по дизайну від цілої комісії.

Будувати і планувати допомагає діджиталізація. Як тільки дитина народжується, місцева влада починає враховувати у своїх планах те, що за кілька років їй, як і іншим малюкам знадобиться дитсадок, школа, а отже треба думати про будівництво. Нові школи і садки також будують за новими правилами та з індивідуальним стилем.

Турбота про тварин

У Таллінні не лише більшість закладів є дружними до домашніх тварин, (і в кав’ярню, і в готель можна зі своїм песиком) а й дбають і про тих тварин, які живуть в дикій природі - це звична європейська практика. Автобани відділяють від лісу сітчасті паркани. Для лосів побудовані спеціальні мости-переходи, для жаб, що мігрують - рівчачки через автобани.

Збереження старовини

За час радянської окупації у старому місті виросли лише дві будівлі, які псують старовинну архітектуру у старому місті. Зараз будувати у цій зоні заборонено. До реставрації старих будівель підходять дуже зважено: варто чи ні, якщо варто, то як саме.

Публічні городи

Зустріти на клумбі в центрі міста біля торгового центру буряк, капусту і цибулю, у перемішку з майорами – це нормально і навіть модно.

Громадську теплицю можна знайти навіть серед хіпстерського району барів і ресторанів, що на місці колишнього депо. А у великому спальному районі столиці Ласнаме, забудованому радянськими панельками, всіляко підтримують створення громадських городів на прибудинкових територіях.

Матеріал підготовлено у рамках спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру Східного партнерства

архітектура Таллінн міський простір забудова

Знак гривні
Знак гривні