Український Вайнштайн? Скандал із домаганнями викладача до дівчат в університеті Карпенка-Карого

Міністерство культури ініціює службове розслідування через інформацію про сексуальні домагання викладачів у Київському університеті театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого – головного вишу країни у цій сфері.

Таку заяву міністерство зробило після того, як у соцмережах з'явилися непоодинокі історії про домагання викладача і актора Володимира Талашка.

Справа нагадує справу Вайнштайна, втім, наразі в значно менших масштабах

75-річний Талашко багато років викладає в університеті Карпенка-Карого. Він відомий своїми ролями у фільмах "У бій ідуть одні "старики", "Капітан Немо". Актор усі звинувачення відкидає.

Кілька жінок у соцмережах розповіли, що коли вони були ще студентками й абітурієнтками, Талашко запрошував їх до себе додому під приводом репетицій і там домагався – чіплявся, роздягав.

Актор вже заперечив усі закиди.

Першим ці історії опублікував у Facebook сценарист Богдан Панкрухін. У коментарях під його постами своїми історіями домагань від Талашка почали ділитися десятки жінок.

Жінки пишуть, що відчували сором і не розповідали про це раніше ні іншим викладачам, ні батькам. Вважали у всьому винними себе.

Співрозмовниця ВВС News Україна – колишня студентка вишу – розповіла, що такі історії вони між собою обговорювали давно. Й подібні речі могли робити щонайменше кілька викладачів.

Журналістка "Громадське радіо" Ірина Сампан розповіла, що чоловік домагався її після інтерв'ю у 2018 році.

На захист жінок виступила телеведуча Яніна Соколова, яка навчалась в цьому ж університеті. "Талашко такий там не один… Ректор вузу знає про все це і мовчазною згодою фактично покриває", – написала у Facebook ведуча і розповіла історію, як до неї чіплявся один з викладачів університету. Вона закликала Мінкульт діяти.

"Подібна поведінка є неприпустимою...Нам не все одно", – відповів у коментарях на її заклик міністр культури Олександр Ткаченко, пообіцявши оперативно перевірити усіх наведені студентами й випускниками факти.

У Мінкульті планують організувати анонімний збір інформації про випадки харасменту у мистецькій сфері та закликали керівництво університету сприяти перевірці історій випускниць.

Водночас в університеті заявили, що офіційних звернень, запитів, скарг, повідомлень про домагання до них не надходило, але негативну інформацію у соцмережах про викладачів там бачили.

Проте коментувати її відмовились.

На захист Талашка стала співачка Анжеліка Рудницька: "Ми стільки фронтових доріг об'їхали. У нашій команді стільки дівчат. І ми знаємо іншого Талашка. Дивні та огидні відчуття. Невже можна бути таким різним з різними людьми? Чому цькування почали саме зараз?"

Сам актор Володимир Талашко всі звинувачення відкидає.

"Роздягав? Цілував? Такого не було. Не пам'ятаю, не знаю. Якогось спілкування інтимного не було", – заявив 75-річний Талашко у коментарі 1+1.

При цьому він підтвердив, що іноді студенти під час репетицій бували у нього вдома, але все відбувалось у рамках пристойності.

Але чомусь історій багато:

Несколько месяцев назад в фейсбуке среди кино-театрального сообщества прогремела статья о пьесе “Быть Мастером”, которая...

Posted by Bohdan Irvin on Sunday, August 8, 2021

А мне продолжают писать девушки. Как видите, 20 лет человек работает по одной и той же схеме. Признаюсь, третий скрин довёл до слез КНУТКіТ ім. Карпенка-Карого я дуже сподіваюсь, що ви якось відреагуєте.

Posted by Bohdan Irvin on Sunday, August 8, 2021

Коли я переїхала із Запоріжжя до Києва мені було 19. Я стала студенткою КНУТКіТ ім. Карпенка-Карого. Викладачі же ж...

Posted by Yanina Sokolova on Monday, August 9, 2021

Переді мною сидить народний артист України Володимир Талашко. Всі знають його за роллю у фільмі Бикова "В бой идут одни...

Posted by Ірина Сампан on Sunday, August 8, 2021

Коли мене запитують в якій я майстерні навчалась в Карпенка- Карого, то я з великою гордістю кажу, що я закінчила...

Posted by Настя Вергелес on Monday, August 9, 2021

талашко жінки кіно суспільство освіта скандал

Знак гривні
Знак гривні