У чому секрет «Кріпосної» та чи посилить успіх новий сезон серіалу

Український серіал, що став хітом у Польщі, зібрав мільйонну аудиторію вдома і був проданий у десятки країн світу від Японії до Іспанії, – це "Кріпосна" телеканалу СТБ та компанії Film.ua.

Драматичну історію кріпачки Катерини з українського Ніжина дивляться у Латинській Америці та на Балканах, а сам серіал доступний на Amazon Prime.

У чому секрет успіху серіалу, скільки коштували зйомки та що чекає на глядачів у третьому сезоні, розповідає ВВС News Україна.

"Хіт", "феномен" і "шалений успіх" – так писала про перший сезон "Кріпосної" у 2019 році польська преса, називала українською "Рабинею Ізаурою" і пророкувала натовпи туристів на українських локаціях серіалу.

Другий сезон також був успішним і в Україні, і в Польщі. Кожну його серію в середньому дивилися понад 2,7 млн українців. Автори серіалу кажуть, що і в Польщі епізоди збирали мільйони глядачів.

Поляки розповідали у соцмережах, що український серіал їх просто "закріпачив".

У жовтні 2021 очікують прем'єру третього сезону. І він буде не останнім. Вже на повну йде підготовка до знімання четвертого.

"Серіал порушує важливі для багатьох теми – родина, любов, несправедливість. Він відносить нас до середини 19 століття і розповідає історію про "з грязі в князі": будь-хто може стати будь-ким. Бразильські серіали у 80-90-х зробили на цьому собі ім'я, і "Рабиня Ізаура" – це найближче порівняння до "Кріпосної", – так пояснює успіх серіалу кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський.

І додає, що в серіалі в усьому видно красу – у картинці, в костюмах, в обличчях.

"Сюжет "Кріпосної" – це така наївна, але гарно зроблена історія. Події розгортаються у помпезних палацах, герої одягнуті у добре продуманий одяг. Це типове "мило", якого дуже багато на наших екранах і яке часто отримує великі рейтинги", – вважає культурна оглядачка Олена Чиченіна.

Ще одна причина популярності серіалу, на думку експертки, – ностальгія за костюмованими історичними драмами. В Україні їх було лише дві та давно – "Роксолана" у 1996 році та "Чорна рада" у 2000-му.

На тлі турецьких серіалів для українців і для поляків "Кріпосна" – це щось впізнаване та зрозуміле, каже пані Чиченіна. Події розгортаються у Ніжині, частина героїв говорить українською, лунають українські пісні.

Одним з найрейтинговіших епізодів серіалу став фінал другого сезону, де після всіх пригод головна героїня Катерина нарешті одружується з коханим – теж колись кріпосним, а тепер поміщиком Андрієм Жаданом.

Проте на останніх секундах серії у нареченого просто у церкві підступно встромлюють ніж.

Однією з таємниць серіалу, яку не хочуть розкривати його автори, є його вартість. Кажуть лише, що "дорого".

Сім місяців зйомок, 120 знімальних змін, костюми – за оцінками оглядачів, це один з найдорожчих проєктів в українському кіно.

До третього сезону залучили понад тисячу акторів. 30 з них – виконавці головних ролей.

Найбільшою новиною третього сезону стала заміна головної героїні – замість Катерини Ковальчук кріпачку Катерину Вербицьку зіграє акторка Соня Прісс. Відбулося це не без скандалів.

Катерина Ковальчук розповідала у соцмережах, що хотіла зніматися далі, але сталося певна "недомовленість сторін" і їй довелося піти.

Нова виконавиця головної ролі Соня Прісс, яку обрали з-поміж 400 претенденток, розповідає про переслідування у соцмережах – каже, що їй надсилають образи та погрози.

Місто і село

Лавра у серіалі виконує важливу роль – тут знімали весь старий Київ. «У столиці збережено обмаль таких місць, де можна знімати історичне кіно, і Лавра – це наш порятунок. Ми там знімали і проїзд, і ще багато іншого. Бо там нічого, окрім жовтих газових труб, не видає, що ви не у ХІХ столітті», – каже авторка серіалу Тала Пристаєцька.

Сцени сільського життя знімали у Музеї народної архітектури та побуту України у Пирогові та у Переяславі.

Більше на ВВС тут, а також тут

історія шоубіз кіно телебачення

Знак гривні
Знак гривні