Експеримент: як у Києві швидше подолати годину пік – авто, метро чи велосипедом?

Журналісти та транспортні експерти провели експеримент на маршруті з Палацу Спорту в напрямку Дарницької площі в вечірню годину пік.

Журналісти телеканалу «Україна» та компанія А+С провели експеримент, на якому транспорті можна швидше доїхати з центру на лівий берег Києва у вечірню годину пік – на велосипеді, громадському транспорті чи автомобілі.

Експеримент відбувся другого червня. О 18:00 з Палацу Спорту в напрямку Дарницької площі виїхали велосипедист, автомобіліст, пасажир автобуса 118 та пасажирка, маршрут якої включав метро і трамвай.

Раніше за всіх доїхав велосипедист.

Його час у дорозі становив 37 хвилин.

Другою прибула пасажирка, яка їхала на метро з пересадкою, а потім на трамваї.

Вона добиралася 50 хвилин.

Час у дорозі на автомобілі й автобусі виявився приблизно однаковим – 1 година 10 хвилин. Але винні автомобілі: Спершу автобус вільно їхав окремою смугою, але поступово на смугу громадського транспорту почали заїжджати автівки:

32463457634.jpg

Автомобілі заїжджають на смугу громадського транспорту. Кадр із відеорепортажу телеканалу «Україна»

За словами директора А+С Дмитра Беспалова, вартість однієї години киянина складає приблизно 100 гривень, якщо рахувати з середньої зарплатні. Крім того, до економічних втрат слід додати транспортну втому, яка накопичується приблизно з 46-ї хвилини шляху. Така втома позначається на продуктивності працівника.

Відповідно, під час експерименту автомобіліст витратив у дорозі 125 гривень, не рахуючи пального й техобслуговування.

Подібний експеримент проводили у 2011 році у Львові. Тоді досліджували ранковий пік. Учасники експерименту їхали на різному транспорті з різних точок міста до центру. В усіх випадках велосипедисти доїхали до центру найшвидше.

Зазначимо, що згодом у 2017 році у Львові встигли побудувати трамвайну лінію на Сихів. Нещодавно архітектор і урбаніст Олександр Шутюк провів експеримент, що дізнатися, скільки в середньому становить дорога з кінцевої трамваю до центру. Як виявилося, поїздка стабільно займає 29–30 хвилин.

Хмарочос

київ автомобілі місто транспорт

Знак гривні
Знак гривні