Листопад буде в Техасі місяцем пам'яті про Голодомор

Палата представників штату Техас одностайно ухвалила резолюцію, що визнає листопад 2021 року як місяць пам'яті про геноцид українського народу.

Про це повідомляє Holodomor Aware з посиланням на резолюцію. За це рішення проголосували 142 членів Палати, п'ятеро утрималися, голосів «проти» не було.

У резолюції йдеться про те, що після утворення Радянського Союзу в Україні залишалася високою політична та етнічна напруга, і впродовж 1920-х відбулося кілька повстань за незалежність, які загрожували радянському режимові. У відповідь на це сталінський уряд, який прагнув знищити українську національну ідентичність і задушити будь-який спротив, у 1932 році створив штучний голод. Радянські чиновники значно збільшили фермерські квоти й конфіскували худобу, зерно та інші культури. Люди були залишені голодувати, навіть коли радянська влада продовжувала експортувати місцеве зерно на інші території. Крім того, українські інтелектуальні, культурні та релігійні лідери були заарештовані та страчені.

«Враховуючи, що загроза геноциду та тиранії все ще присутня в нашому світі, цей жахливий епізод в історії людства містить попередження, які залишаються актуальними. Світова спільнота має вивчити уроки минулого, аби запобігти подібним злодіянням у майбутньому... Палата визнає листопад 2021 року Місяцем пам'яті геноциду в Україні й закликає мешканців штату замислитися про Голодомор і вшанувати пам'ять загиблих», – сказано в резолюції.

історія голодомор геноцид сша пам'ять

Знак гривні
Знак гривні