Вакцини AstraZeneca та Pfizer високоефективні проти «індійського» варіанту Covid-19

Британське дослідження підтвердило високу ефективність вакцин Pfizer-BioNTech та AstraZeneca проти штаму коронавірусу, завезеного з Індії – але значно нижчу їхню ефективність після першої дози.

Фото з сайту УП
Фото з сайту УП

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Дослідження проводилося Агентством громадського здоров’я Англії. Дослідження провели на майже 12 700 зразках, які пройшли секвенування геному вірусу. З них 1054 належали до індійського штаму B.1.617.2.

Згідно з результатами, дві дози і Pfizer-BioNTech, і AstraZeneca дають гарний захист від індійського штаму, як і від британського.

Вакцина Pfizer має ефективність 88% через два тижні після щеплення другою дозою (проти британського штаму – у 93%), вакцина AstraZeneca – 60% (проти британського штаму – у 66% випадків).

Це не означає, що решта захворіли:

Що насправді означають цифри щодо ефективності вакцин? Пояснює New York Times (+ІНФОГРАФІКА)

Водночас їхня ефективність протягом трьох тижнів після першої дози становить лише 33%, тоді як проти британського штаму – 50%.

Міністр охорони здоров’я Британії заявив, що з такими результатами уряд, найімовірніше, зможе перейти до фінальної стадії послаблення карантинних обмежень із 21 червня. 

британія індія пандемія медицина вакцинація наука вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні