Як анонімні телеграм-канали стають джерелом новин для ЗМІ

У майже 5% російськомовних новин на суспільно-політичну тематику за першу половину квітня є посилання на Telegram як на джерело інформації.

Часто телеграм-канали виступають у ролі особистих (верифікованих) блогів або стають інструментом комунікації державних структур. Як-от один із найпопулярніших каналів Telegram в Україні з 600 тис. підписників «Коронавірус_інфо» — верифікований МОЗ проєкт про коронавірус в Україні. 

Саме тому на українських мейнстримних сайтах теж можна зустріти посилання на інформацію з Telegram. На початку квітня таких новин було 2.9% від загальної кількості. Переважно згадували особисті та офіційні канали. І лише 13.6% від усіх посилань вели на групи чи чати. Та й ті представляли здебільшого локальні інформаційні канали.

Як, наприклад, сайт «24 каналу» опублікував новину про смерч під Одесою, посилаючись на канал «Одесса сейчас», а новину про замінування «Епіцентру» в Харкові супроводжували фотографії харківського телеграм-каналу «ВЕХА».

Значно частіше на Telegram як на джерело інформації посилаються російські сайти, орієнтовані на українську тематику (ті інтернет-ресурси, які перебувають у центрі уваги наших дезінфомоніторингів, оскільки активно продукують фейки та поширюють російську пропаганду). Посилання на Telegram ми знайшли в 7.5% новин. Майже всі (87.4%) вели на анонімні, а не на особисті чи офіційні верифіковані телеграм-канали

Це доволі очікувано — адже анонімні телеграм-канали, так само як і кишенькові експерти, продукують найяскравіші цитати. Та навіть мають перевагу над останніми, адже свої припущення та фантазії видають за «інсайти» та «чутки», здобуті з непідтверджених джерел. А отже, їх неможливо перевірити, але легко в них повірити через своєрідний конспірологічний шлейф.

Найчастіше цитували канали «Резидент» та «Легитимный» — ті, що були викриті СБУ як такі, що займалися розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб Російської Федерації.

«Как пишет Telegram-канал “Резидент”, ссылаясь на источник в Офисе президента, у Зеленского «прекрасно осознают цену заявлений представителей США, которые готовы оказывать помощь Украине на словах, но когда настанут реальные военные столкновения, наша страна останется один на один с врагом».

Трохи краща ситуація на українських сайтах-клікбейтах. Там посилаються на Telegram як джерело в 5.3% новин, половина з яких веде на інформаційні (зокрема, анонімні) канали. 

Приміром, сайти politeka.net, strana.ua та vesti.ua по одному разу процитували той самий «Легитимный», пишучи про те, як в Офісі президента не хочуть проводити відеодопит Януковича.

«Источник в Верховном Суде сообщает, что дело Януковича о государственной измене, находящееся в Верховном Суде, на особом контроле на Банковой, сообщается в Telegram-канале "Легитимный"».

Проблема з проникненням Telegram до інформаційного поля криється у відсутності будь-якої можливості впливу на нього, його політику та контент. У цьому месенджері немає жодного інструменту для боротьби з фейками та дезінформацією. Навіть із терористичними угрупуваннями чи наркоторгівлею, що відбувається через телеграм-чати, силові структури фактично нічого не можуть зробити. У випадку викритих СБУ проросійських каналів те саме: заблокувати їх немає жодної змоги, і тому вони все ще поширюють свої меседжі на малообізнану аудиторію.

Паралельно з цим Telegram нарощує популярність. Що разом із низькою медіаграмотністю грає на руку дезінформаторам. А завдяки «сайтам-помийкам» інформація з Telegram поширюється ще далі та виходить за межі тих 19% українців, які використовують месенджери як джерело інформації про суспільно-політичне життя.

інфографіка медіа телеграм пропаганда дезінформація

Знак гривні
Знак гривні