«Радіо Свобода» вивозить своїх журналістів із Москви до України або Чехії

Керівництво «Радіо Свобода» та телеканалу «Настоящее время» запропонувало частини співробітників московського бюро виїхати з Росії. Про це повідомляє «Російська служба BBC», посилаючись на дев'ятьох співробітників цих організацій. Це перша подібна ситуація з часу відкриття бюро "Свободи" в Москві у 1991 році.

top_logo_news.png

Причина евакуації – статус "іноземного агента", який дістало "Радіо Свобода" від російської влади. Такі організації або медіа мають ставити у свої матеріали мітки-попередження, що вони працюють в інтересах іноземних сил. На "Свободі" заявляли, що технічної можливості робити таке маркування нема. Тож Роскомнадзор почав штрафувати "Свободу" – зараз у неї накопичилося штрафів на понад 70 млн рублів.

Співробітникам редакцій запропонували переїхати до Чехії або України, при цьому вони самі мають вирішити, залишатися в Росії або їхати, повідомили джерела «Бі-бі-сі». Переїзд тих, хто вирішив поїхати з Москви, запланували на травень.

Двоє джерел відзначили, що про звільнення тих, хто вирішить не залишати Росію, наразі не йдеться. Регіональним фрілансерам «Свободи» поки не пропонували переїхати.

«Зараз тривають переговори зі співробітниками, і якщо хтось згоден поїхати, то компанія надає всю необхідну допомогу», – розповів один зі співрозмовників «Бі-бі-сі». Крім працівників, компанія також збирається перевезти дорогу техніку, залишивши в Москві лише її невелику частину. Саме московське бюро закривати не планують. У «Радіо Свобода» повідомили, що збираються тримати бюро «відкритим і працюючим» і протистояти «нападкам Кремля».

У московських редакціях «Радіо Свобода» та телеканалу «Настоящее время» працюють кілька десятків людей, крім того, з корпорацією співпрацюють ще кілька сотень фрілансерів.

росія цензура медіа

Знак гривні
Знак гривні