Позитивний бік пандемії. Covid-19 став каталізатором для науки – The Economist

Пандемія поєднала біомедичні технології, котрі трансформують людське здоров'я.

Про це пише The Economist. Наводимо скорочений переклад матеріалу:

Перший вірус, геном якого було розшифровано – маловідома малесенька істота MS2, яка складалась із 3569 нуклеотидів РНК – це було зроблено ще в 1976 році. Тоді на це пішло десять років важкої праці.

Геном sars-cov-2, вдев'ятеро довший, був опублікований через кілька тижнів після того, як лікарі у Вухані вперше висловили стурбованість новим запаленням легенів.

Потім те саме робили з новими варіантами вірусу.

А вже через кілька тижнів після публікації першого геному він уже став основою для вакцин проти вірусу. Лишилося їх випробувати, схвалити – і от тепер, через якийсь рік, проблеми радше з масштабами виготовлення та логістикою поширення, ніж із самими вакцинами.

Технології були – "потрібна була" пандемія, щоб прискорити їхнє прийняття:

60 років тому з науковців, які започаткували технологію, що дала вакцини від COVID-19, глузували колеги

Пандемія Covid-19 допомогла прискорити прийняття десятків років наукового прогресу. Це матиме глибокий вплив на майбутнє медицини.

Це також натхнення. Науковці по всьому світу відклали свої інші проєкти, щоб усі разом боротися проти спільного ворога. Понад те, багато наукових статей стають загальнодоступними практично миттєво, завдяки серверам, де публікуються для розгляду колегами ще не надруковані в журналах статті.

Основою всього цього стало застосування генетики в медицині в систематичний спосіб. Не тільки для розуміння хвороб, а й для відстеження їхнього поширення, для лікування та запобігання.

І це є відбитком швидких та велетенських змін. Прочитання ДНК у людському геномі ще у 2007 році коштувало $10 млн, а сьогодні менш як $1 тис., і забирає значно менше часу.

Перед пандемією новітні технології були предметом розмов лише в лабораторій – тепер, показавши свою ефективність, вони стали загальним знанням.

Візьмімо технології вакцинації, які так швидко розробили американська Moderna та німецька BioNTech. За ними стоять роки, роки й роки терплячої й часто невдячної роботи. Вражає, що можна просто надати тілу "інструкцію". Історія про вакцини на основі мРНК – це свідчення давнього жарту коміка Едді Кантора про те, що "успіх за один день – результат 20 років".

Певною мірою РНК-ліки відокремлюють форму від функції: вакцина на основі РНК проти будь-якої хвороби – це просто інструкція, записана в генетичному коді: теоретично можна створити вакцину проти малярії, проти певної форми раку тощо в такий самий спосіб.

Якщо це створить платформу, яка допоможе клітинам робити певні речі й утримуватися від інших дій – то медицина стане водночас більш потужною й більш орієнтованою на окрему людину. Можуть стати рутинними терапії, що протидіють рідкісним, а то й одиничним генетичним аномаліям.

Старіння можна «вилікувати». Частково невдовзі саме це й робитимуть

Утім, у майбутньому задля суспільної безпеки потрібно буде здебільшого зосереджуватися на вірусних родинах, які найбільш імовірно можуть спричиняти проблеми в майбутньому. І ринок цього не підтримуватиме. Потрібні механізми, що включатимуть уряди та міжнародні організації. Потрібне велике фінансування на дослідження, що проводитимуться заздалегідь. І потрібен глобальний запас ліків.

Чимало хронічних станів можна буде вилікувати. Багато хто зараз зосереджується на тривалих хворобах, як-от серцево-судинні захворювання, рак, метаболічні розлади (приміром, діабет), нейродегенеративні стани (Альцгеймер, Паркінсон). Якщо розвиток ліків буде більше спрямовано на "інструкції з поведінки" для клітин – деякі нинішні фармацевтичні препарати поступово виходитимуть з ужитку.

Технологія сама по собі не забезпечить кращого здоров'я й не убезпечить від пандемій. Ця мета вимагатиме також інституцій, які широко та мудро застосовуватимуть наявні технології. Без доброї системи охорони громадського здоров'я навіть найвидатніші технології даватимуть лише дуже посередні результати. Але пандемія показала, що науковці мають як інструменти, так і ентузіазм для покращення світу. Світ має цим користуватися.

майбутнє медицина пандемія аналітика наука інозмі

Знак гривні
Знак гривні