Мазепа. Karl. Пётр: як у Полтаві розвінчують імперську ru.пропаганду про Полтавську битву

Днями в Полтаві презентували виставковий проєкт та тематичну онлайн-екскурсію – «Мазепа. Karl  XII. Пётр І. Топ-10 міфів ru.пропаганди».

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Виставка стала спільним проєктом Українського інституту національної пам'яті та Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви», де відбулася презентація, напередодні 382-тої річниці від дня народження гетьмана Івана Мазепи.

Мета виставки розвінчання імперських і радянських міфів про Мазепу як зрадника, що мав намір віддати Україну на поталу Речі Посполитої та про те, що гетьмана у його виборі не підтримало українське козацтво. Також виставка розвінчує міф про героїчну оборону Полтави навесні-влітку 1709 року та звитяжні перемоги Петра I. Переглянути виставку у музеї можна буде протягом усього 2021 року.

«Це реальна робота над переосмисленням та усвідомленням подій, які відбулися під час Полтавської битви та загальне переосмислення спадщини російської та радянських імперій. Логічним є той факт, що маючи власну незалежну державу, ми працюємо над історією, намагаємося зрозуміти, як воно було насправді. Є велика перевага у тому, що у нас немає зараз ніяких імперських канцелярій, що розповідають, як “правильно” треба писати», – заявив присутній на відкритті виставки голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Для створення цього проєкту провідні науковці та музейні фахівці здійснили об’єктивне й неупереджене прочитання відомих історичних джерел та аналіз культурних артефактів.

Про розгорнуту Російської імперією, а згодом і СРСР, кампанію у цей період свідчить так звана війна маніфестів і проголошена поза всіма церковними канонами анафема гетьманові України Іванові Мазепі.

«Постать Мазепи настільки міфологізована, що до цього часу та ненависть, яка була вилита на нього з вуст Петра, існує у деяких наукових працях. Але, потроху, завдяки роботі науковців все стає на свої місця», – вважає архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Після відкриття виставки заповідник «Поле Полтавської битви» презентував нову тематичну екскурсію музею «Гетьман Іван Мазепа».

Екскурсія детально розповідає про всі важливі віхи життя українського державника та військового діяча, а також застосовує різні форми подачі матеріалу, як-от музичне супроводження творами Тараса Компаніченка і "Хореї Козацької" та створенням пісочної анімації. В такий спосіб екскурсія, що наповнена великою кількістю історичних фактів, викликає "живі" емоції. 

Докладніше на сайті УІНП

історія полтавська битва мазепа імперіалізм музеї Полтава

Знак гривні
Знак гривні