Замість вакцинації блогерів потрібно зробити відкриту чергу для всіх охочих

План вакцинації, який запровадив уряд, тріщить по швах. Можливо, влада не очікувала такої кількості відмов серед медиків, що мали йти в першій черзі. Але наразі довіра людей до дій уряду і вакцин низька, й організація вакцинації за планом пріоритетних черг, ймовірно, не спрацює.

Відмови будуть у всіх групах людей. Навіть 60+ річні українці з букетом хвороб часто вакцини бояться більше, ніж коронавірусу.

Що робити?

Запровадити єдину електронну чергу всіх охочих вакцинуватись і всередині цієї черги ранжувати пріоритетні та непріоритетні категорії громадян між собою.

І вже після можна залучати блогерів, зірок і громадських діячів для популяризації вакцинації серед людей, які сумніваються або проти.

Пояснюємо чому.

Те, що деякі люди відмовляються від щеплення — цілком нормально.

По-перше, вакцинація є добровільною. По-друге, те, що людина не хоче вакцинуватись Covishield, не значить, що вона не планує вакцинуватись взагалі. В людей є як позитивні, так і негативні упередження щодо конкретних вакцин.

А от те, що відмова від своєї дози поточним пацієнтом у черзі ніяк не впливає на чергу загалом — є проблемою.

До прозорого механізму розподілу вакцин закликає уряд Громадська організація “Пацієнти України”.

❓МОЗ, як громадянам України отримати вакцину від COVID-19❓ Громадські та пацієнтські організації публічно звертаються...

Posted by Пацієнти України on Thursday, March 11, 2021

Так само дискусійним є питання, чи має людина зберегти своє право на пріоритетність, якщо відмовляється від вакцини, яку держава їй купила і готова надати. Бо в такому разі їхня відмова реально впливає на чергу — замість відмовника вакцину отримав “хтось випадковий”, а відмовник потім отримує дозу, що мала йти іншим людям.

Якщо, умовно, третина медиків відмовляється вакцинуватись, то залишки доз мають йти тим, хто перебуває далі в черзі — військовим, освітянам, працівникам соцслужб, літнім людям, людям з хронічними хворобами тощо. А вся черга має рухатися вперед. Та замість цього в чергу влазять випадкові люди. Водночас пріоритетні групи продовжують чекати свого часу згідно з чотириетапним планом уряду.

Нагадаємо, вакцина, яку закупила Україна, має обмежений термін дії — до червня 2021 року. Відкритий флакон, в якому 10 доз, придатний до використання протягом 6 годин. Нинішніми темпами Україна не використає навіть наявну вакцину до закінчення терміну придатності.

У цих умовах бригади вживають крайніх заходів, намагаючись врятувати дорогоцінні дози: а саме, вакцинують невикористаними залишками всіх охочих.

Ми розуміємо, що це правильне рішення в нинішній ситуації. Це набагато краще, ніж виливати невикористані дози у смітник.

Проте це свідчить про низький рівень організації вакцинації загалом.

Раніше ми писали, як вакцинуватися, якщо ви не належите до жодної з пріоритетних груп.

Влада тим часом пропонує вакцинувати лідерів громадської думки, блогерів, журналістів — хоча б когось, щоб популяризувати щеплення серед українців.

Прозора, відкрита черга, в яку кожен охочий може стати й стежити за тим, як він просувається в цій черзі, може розв'язати проблему з невикористаними залишками та прискорити вакцинацію вразливих груп.

коронавірус справедливість вакцинація вакцина

Знак гривні
Знак гривні