РФ намагалася просувати сепаратизм у Запорізькій області

У Запорізькій області СБУ припинила діяльність організації проросійських сепаратистів. На замовлення російських кураторів учасники пропагували ідею відродження СРСР і планували створити фейковий органи радянської влади.

Про це інформує Цензор із посиланням на пресцентр СБУ.

За даними попереднього слідства, учасники групи входили до одного з проросійських радикальних рухів, який виступає за "відродження оновлених республік СРСР". За задумом замовників, фігуранти мали агітувати населення за повернення у "правове поле СРСР". Потім вони планували сформувати органи радянської держвлади через процедуру так званого народовладдя.

"Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що зловмисники хочуть провести фейкові "всесоюзні вибори" для створення альтернативних органів управління всіх рівнів. Кінцевою метою учасників руху є відновлення СРСР через проведення "відкритого волевиявлення народу". Офіційні органи влади України мали скласти повноваження на користь новообраної радянської влади", – наголошують у СБУ.

Виконуючи інструкції кураторів із РФ, фігуранти мали звернутися до органів влади з офіційними заявами про нібито бажання громадян відновити Українську РСР. Співробітники СБУ задокументували, що організаторка українського осередку руху звернулася з офіційною заявою до державних органів влади щодо відкриття в одному із селищ Запоріжжя виборчої дільниці для проведення фейкового волевиявлення. Вона також вимагала фінансування коштом місцевого бюджету, посадовці якого ще мали сприяти проведенню "виборів".

сбу сепаратизм срср росія запоріжжя

Знак гривні
Знак гривні