Робота над помилками: чому не варто довіряти висновкам «Сінево» про «50% українців з імунітетом від COVID-19»

Українські ЗМІ поширюють цитати з пресрелізу компанії "Сінево", в якому є твердження про те, що "імунітет до коронавірусної хвороби мають 52% українців"

Ось як цитує пресреліз компанії агенція Інтерфакс: "Антитіла IgG до COVID-19, що свідчать про наявність імунітету до коронавірусної хвороби, мають 52% українців... ці показники дають підстави припускати, що "Україна наближається до появи колективного імунітету до COVID-19".

Робити такі серйозні заяви можна лише після проведення дослідження серед випадкової вибірки людей, ще й правильно сформованої. З цитованого пресрелізу не видно, щоб компанія робила таку вибірку. Власне, там навіть немає посилання на більш повний опис дослідження.

Ці заяви від компанії – приклад базової помилки зі статистики – "selection bias"(w), або похибки вибірки. Група людей, які "здають аналіз на антитіла у лабораторії", може сильно відрізнятися від "населення України у середньому". Наприклад, люди, які йдуть здавати аналізи, зазвичай не роблять їх просто так. У них або були симптоми, або вони вважають, що перехворіли, або справді перехворіли. Лише незначна частина здає аналізи з цікавості чи "про всяк випадок". Отже, ті, хто здає аналізи, матимуть антитіла з вищою імовірністю – і результати для цієї групи майже напевне будуть вищими, ніж результати серед випадкових людей.

Ще одним непрямим аргументом проти гіпотези від "Сінево", що вже 50% людей (тобто 20 млн) перехворіло на COVID-19, є показник смертності. Якщо взяти кількість всіх смертей від COVID-19 (23 тис.), то вони становлять лише 0,05%. від цих 20 мільйонів. Це в 10–20 разів менше, ніж загальноприйняті показники смертності від COVID-19. Тобто справжня кількість тих, хто перехворів, має бути суттєво менша, ніж 50% населення.

Чому необґрунтовані твердження про "колективний імунітет" дуже небезпечні? Читайте в іншому нашому матеріалі про те, як бразильці повірили, що всі перехворіли й здобули колективний імунітет, а потім поліція захищала лікарню від напливу хворих.

До того ж з'являється дедалі більше доказів того, що колективного імунітету від COVID-19 не буде ніколи (через особливості поширення вірусу та його швидку мутацію).

Наукові знахідки, відповіді на найважливіші питання та найцікавіша інфографіка про COVID-19

імунітет covid-19 статистика

Знак гривні
Знак гривні