Як бразильці повірили, що всі перехворіли і здобули колективний імунітет, а потім поліція захищала лікарню від напливу хворих

Бразильське місто Манаус вважало, що вже перехворіло на Covid-19 і має колективний імунітет. Нині його накрило другою хвилею.

Про це розповідає The Economist.

У вересні з'явилась онлайн-стаття, в якій ішлося про те, що 66% у двохмільйонному місті Манаус можуть уже мати антитіла від коронавірусу.

Стаття, згодом передрукована Science, оцінювала рівень інфікування в 76%, що підтверджувало (й посилювало) чутки про "колективний імунітет", якого досягло це місто.

У квітні саме в Манаусі вперше почали копати масові могили. До червня поховання повернулися на рівень, який був до пандемії.

Автор, Естер Сабіно з університету Сан-Паулу, тепер шкодує про заголовок своєї статті онлайн, який містив фразу "колективний імунітет". Утім, у Science обережно прибрали цю фразу – і правильно зробили.

15 січня 2021 року в лікарнях Манауса закінчився кисень. 51 пацієнт помер, перш ніж армія підвезла літаками запаси з інших міст. В одній з лікарень поліція відганяла пацієнтів, бо не було місць.

Можливо, річ у новому варіанті коронавірусу. Наразі невідомо.

Може, неправильним було саме дослідження. Воно базувалася на зразках крові донорів, а вони частіше виходять із дому й заражаються частіше за інших.

абзац коронавірус Бразилія пандемія

Знак гривні
Знак гривні