Україна зняла фільм про людей, які вижили під час Голокосту й досі живуть між нас

У середу, 27 січня, до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту на суспільному телеканалі UA:Перший відбудеться прем’єра документального фільму власного виробництва «Голокост. Засвідчений злочин».

Фільм режисерки-документалістки Сніжани Потапчук розповідає історії людей, які під час Другої світової війни та нацистської окупації України були ще дітьми.

Його герої зараз живуть у Києві, Дніпрі та Одесі, де відбувалося фільмування.

Вони вижили в гетто, а також стали свідками масових розстрілів, що відбувалися, за даними дослідників, приблизно в п’яти тисячах локацій по всій Україні.

У кожного з героїв загинули близькі люди. Батьки, брати, сестри, кохані.

У кожного було єдине завдання в ці страшні роки — вижити. Вся зібрана у фільмі мозаїка страшних спогадів — це частини історії про виживання.

«Одна з героїнь нашого фільму Мая Ісаківна разом з мамою і братом три роки прожили в гетто біля міста Дунаївці (нині Хмельницька область). Коли там почалися масові розстріли й стало зрозуміло, що їм не жити, матір вирішила тікати. Вона сказала, що їм все одно нічого втрачати, та смиренно чекати на розстріл вона не збирається. Мовляв, навіть якщо їх уб’ють при спробі втечі, варто спробувати, адже тоді буде хоч якийсь шанс вижити. І вони втекли, вислизнувши з гетто під огорожею. Мати та двоє дітей. Після цього вони пішки йшли аж до самого Харкова, випрошуючи в людей по дорозі їжу. Завдяки незламній волі до життя цим людям вдалося врятуватися», — розповідає Сніжана Потапчук.

Ця ж команда готувала фільм до роковин Голодомору «Діти Великого голоду».

Детальніше

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

історія війна нацизм кіно геноцид

Знак гривні
Знак гривні