ФБР застерігає про плани «збройних протестів» ультраправих в усіх 50 штатах США

Федеральне бюро розслідувань США попередило правоохоронні органи штатів та місцевих органів про загрози насильства з боку правих екстремістів під час серії протестів, запланованих у січні у Вашингтоні та в столицях штатів.

Про це повідомили з посиланням на звіт ФБР канали CNN та АВС. Українською переклала Європравда:

Інформаційний звіт про ситуацію, підготований відділенням ФБР у Міннеаполісі, був виданий за тиждень до того, як натовп прихильників Трампа штурмував Капітолій. У ньому розглядаються занепокоєння щодо мітингів, які ультраправий рух "boogaloo" планує провести в містах по всій країні 17 січня.

Що за рух БУГАЛУ: Цілий прошарок людей, які задовго до виборів готувалися до "громадянської війни-2"

В останні дні ФБР також отримало інформацію про групу, яка закликає "штурмувати" суди штатів, місцевих та федеральних урядів та адміністративні будівлі у разі відсторонення президента Дональда Трампа від посади до Дня інавгурації.

ФБР отримало інформацію про ідентифіковану збройну групу, яка збирається поїхати до Вашингтона, округ Колумбія, 16 січня. "Вони попереджають, що якщо Конгрес спробує відсторонити президента за допомогою 25-ї поправки, відбудеться величезне повстання", – йдеться в доповіді ФБР.

У звіті попереджається, що "деякі послідовники заявили про готовність вчиняти насильство на підтримку своєї ідеології, створювали плани на випадок надзвичайних ситуацій на випадок, якщо на подіях сталося насильство, та визначали заходи безпеки правоохоронних органів і можливі контрзаходи". Зокрема, у звіті описуються докази загроз, пов’язаних із подіями, запланованими на 17 січня у будівлях Капітоліїв штату Мічиган та Міннесота.

Ці мітинги є частиною того, що члени насильницького ультраправого та лібертаріанського руху "boogaloo" сподіваються перетворити на загальнонаціональний "збройний марш" на Капітолійському пагорбі та у всіх 50 столицях штатів. Незважаючи на те, що не зовсім зрозуміло, скільки людей очікується на участь у протестах, події 17 січня, як видається, є наступним серйозним кроком екстремістських угруповань після заворушень 6 січня.

Згідно з повідомленням ФБР від 29 грудня, деякі прихильники руху "boogaloo", що базуються в Міннесоті, відвідали інші акції протесту на початку грудня в Капітолії цього штату "для проведення розвідки для виявлення точок втечі та захисних позицій у випадку, якщо відбулося насильство".

Хвилинка антропології від New York Times. Чому трампісти під час штурму Капітолія були в дивних костюмах (ФОТО)

Протягом останніх двох років термін "boogaloo" перетворився з жарту в інтернеті, що стосується другої громадянської війни в США, до екстремістського заклику, пов'язаного зі зростанням насильницьких інцидентів та теорій змов.

"Прихильники руху "boogaloo", серед яких домінують ультраправі білі супрематисти, вважають, що наближається повстання проти уряду, і деякі плекають думки, що їм слід пришвидшити темп збройними антиурядовими діями, що ведуть до громадянської війни", – йдеться у попередженні офісу ФБР.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

насильство протест трамп сша

Знак гривні
Знак гривні