Старовинна «шаурма»: у Помпеях знайшли кіоск античного стріт-фуду (ФОТО)

Тут готували вуличні страви зі свинини та козлятини:

Фото: facebook.com/pompeiisoprintendenza
Фото: facebook.com/pompeiisoprintendenza

Археологи відкопали у Помпеях, що на території сучасної Італії, античний кіоск вуличної їжі, прикрашений фресками.

Такі кіоски в Давньому Римі називали термополіями. Це могло бути маленьке приміщення, що виходило на вулицю прилавком. Всередині була піч для приготування гарячої їжі.

Страви розігрівали за допомогою великих глеків, вбудованих у прилавок, які своєю чергою підігрівалися вогнем. Конструкцію, власне, зображено на одній зі фресок:

Під час розкопок також знайшли теракотові глеки, керамічні миски для приготування печені й супів, бронзову посудину для напоїв – патеру, пляшки для вина й амфори.

У посуді виявили рештки їжі, яку тут готували та продавали: свинину, козлятину, рибу, равликів. Тварин, вочевидь, забивали просто на місці, позаяк археологи також знайшли поряд кістки тварин.

З боку вулиці прилавок був прикрашений яскравими фресками з зображенням тварин – декотрі були інгредієнтами страв – як-от півень і крижні. На одній з фресок зображено нереїду на гіпокампі (коні з риб’ячим хвостом).

Давні римляни часто зображали на вході до будинків собаку з написом Cave canem – аналог сучасного «Обережно, злий пес». Ймовірно, таке саме значення має й зображення собаки на фресці термополію. На фресці якийсь бешкетник надряпав: «Нікій – безсоромний серун» (Nicia cinaede cacator).

Разом із людськими кістками – тих, кого застало виверження вулкану – археологи знайшли кістки дрібного песика, зростом до 20-25 сантиметрів. Це може вказувати на те, що римляни виводили декоративні породи собак.

Дирекція археологічного парку зауважує, що це вперше тут знайшли цілий термополій. Раніше у Помпеях вже відкопували, наприклад, так званий термополій Ветуція Плацида (назву дали від напису на фасаді з закликом голосувати за цього Ветуція). У тій перекусній, зокрема, збереглася зала з лежачими місцями, хоча часто у термополіях не було посадкових місць, їжу їли стоячи.

Помпеї – давньоримське місто, яке разом із низкою інших поселень загинуло внаслідок виверження вулкана Везувій у 79 році нашої ери. На той час у Помпеях жило 13 тисяч людей. Миттєва загибель стародавнього міста дала змогу дослідити античне життя в усій його повноті – чудово збереглися вулиці, будинки, меблі, посуд, фрески тощо. Руїни Помпеїв знайшли у ХVI столітті, а розкопки почалися лише в середині ХVIII.

Хмарочос за матеріалами: Archaeological Park of Pompeii, Reuters.

Звернення редакції:

Базу псевдосоціологів і прихованих піарників ми прискіпливо наповнювали і постійно оновлювали з 2015 року. Та з наступного року ця робота може бути заморожена. Причина проста і банальна: немає грошей. Звертаємося до Вас із проханням перерахувати кількасот гривень через Спільнокошт та закликати це зробити ваших друзів і знайомих.

історія курйоз місто італія

Знак гривні
Знак гривні