У самісінькому центрі Полтави горить історична будівля (ФОТО, ВІДЕО)

У самісінькому центрі Полтави горів кінотеатр імені Котляревського. Станом на 7:37 у будівлі обвалився дах.

Кінотеатр імені Котляревського – колишній будинок Полтавського дворянського зібрання — пам’ятка історії та архітектури. Будівлю споруджено у 1810 році в стилі класицизму.

Будинок Полтавського дворянського зібрання був одним з громадських і культурних центрів міста. Влітку 1813 року тут відбулося ушанування Гаврила Державіна. У 30-х роках XIX століття працювала перша у Полтаві громадська бібліотека, куратором якої був Микола Цертелєв (1790—1869) — фольклорист, один із перших дослідників і видавців української народної поетичної творчості.

Традиційно це також було місце концертних виступів для дворян. Зокрема У 1879 році у залі Дворянського зібрання дав два концерти Модест Мусоргський, в 1881 році виступала художниця Марія Башкирцева. У різні часи концертували Антон Рубінштейн, Петро Чайковський, Олександр Скрябін, Сергій Рахманінов. У 1897 році співав Федір Шаляпін.

У 20–30-х роках XX століття у будинку містився “Клуб імені Карла Маркса“, а у сквері поруч — літній кінотеатр. Будинок був спалений у 1943 році. Відбудований у 1945–1947 років для кінотеатру імені Івана Котляревського.

Усі фото з сайту "Новини Полтавщини" – там також більше поточних місцевих новин про пожежу

історія пожежа архітектура Полтава

Знак гривні
Знак гривні