В Амазонії відкрили «галерею» скельних малюнків завдовжки 13 км (ФОТО)

Цих тварин намалювали перші поселенці в Південній Америці ще 12600 років тому, у льодовиковий період (який тут не призвів до льодовикової погоди, на відміну від Європи).

Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media
Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media

Тисячі малюнків, намальованих стародавніми людьми, виявлено в вологих дощових лісах Амазонії: тут зображено мастодонтів, велетенських лінивців та інших нині вимерлих тварин.

Цей чудовий витвір мистецтва, намальований червоною охрою (по суті, глина з іржею у складі), простягається на 13 км пагорбів і скель у Колумбії, в західній Амазонії.

Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media
Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media

Місцеві люди почали малювати ці зображення, виявлені в археологічній стоянці Серранія ля Ліндоса, на північному краю колумбійської Амазонії, наприкінці останнього льодовикового періоду. Попри назву регіону, це басейн ріки Ґуавіаре, яка впадає в Оріноко (та безпосередньо в Атлантику).

У цей час регіон, відомий як Амазонія, лише перетворювався на тропічний ліс, яким ми його знаємо нині. Підняття температур і вологості перетворило Амазонію на вологий ліс – доти це був ландшафт, що складався з савани та заростів кущів, вважають археологи.

9.webp

Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media

Серед тисяч малюнків є відбитки рук, геометричні візерунки та багато найрізноманітніших тварин – від "малих", таких як олені, тапіри, алігатори, кажани, мавпи, черепахи, змії, броненосці – до "великих", як-от верблюдові та трипалі ссавці з хоботами.

Інші малюнки зображають людей, сцени полювання, взаємодію з рослинами, деревами та істотами савани.

Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media
Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media

Багато велетенських тварин – деякі були завбільшки за нинішні машини – вимерли в Південній Америці (як і інших частинах світу) наприкінці льодовикового періоду, найпевніше, через поєднання людського чинника та змін клімату.

Знаходити табори стародавніх людей та скельні малюнки в цьому дикому регіоні почали після укладення мирної угоди між урядом Колумбії та повстанцями FARC. Дослідники розширили на цей регіон проєкт, відомий як "Кінець подорожі", спрямований на вивчення першої появи людей в Південній Америці, куди вони прийшли в останню чергу.

Докладніше англійською на Live Science

колумбія історія мистецтво наука природа

Знак гривні
Знак гривні