Що може завадити Байдену стати президентом?

За деякими витоками, Трамп потроху починає приймати те, що він програв. Однак у його президенстві нічого не було нормальним, тому не варто відкидати сценарій, що він так і не визнає перемогу Джо Байдена і до останнього чіплятиметься за крісло в Овальному кабінеті.

Для того, щоб бачити наскільки серйозно налаштований Трамп (і Республіканська партія США загалом) та які його шанси вирвати перемогу в останній момент, варто стежити за трьома речами – пише відоме американське видання Vox.

Йдеться про сертифікацію виборів (остаточне встановлення результатів) у кожному зі штатів, де Байден випередив Трампа після повного підрахунку (Вісконсин, Мічиган, Пенсильванія, Джорджія, Аризона, Невада); за тим, що будуть робити законодавчі органи цих штатів; та судами за позовами Трампа.

Сценарій скасування результатів виборів Трампом полягає в тому, щоб республіканські законодавчі органи у цих штатах діяли "через голови" своїх губернаторів. А також ігнорували закони штатів та призначили виборців-представників Трампа, а не Байдена (які визначають так звані електоральні голоси від кожного штату, всього їх 538), а судді консервативного Верховного суду згодом могли б підтвердити дії цих республіканських законодавців.

Усе це може здатися надуманим сценарієм, а Байден, схоже, має надійне лідерство у надто багатьох штатах, щоб це вдалося. Але з Трампом не можна стверджувати, що цього не станеться. Партійність може бути потужною річчю, і Трамп намагається зробити "вкрадені вибори" стандартною позицією республіканців. Якщо республіканські виборці йому повірять і зажадають від своїх представників вжити заходів, законодавцям штатів стане важче пояснити, чому вони з цим нічого не роблять.

Тож, щоб отримати уявлення про те, що може статися найближчими тижнями, стежте за сертифікаціями виборів у кожному штаті (дедлайн – 8 грудня), за діями законодавців у цих штатах щодо виборців-представників і прогресом різних судових процесів, у яких Трамп оскаржує результати. Якщо процеси сертифікації та призначення виборців залишаться нормальними, то невизнання результатів із боку Трампа та його союзників-республіканців, це просто початок наступної виборчої кампанії, де головною темою стане "реванш після вкрадених виборів". Ще один індикатор – перерахунок голосів у Джорджії (до 20 листопада), і чи визнає Трамп свою поразку у разі підтвердження перемоги у цьому штаті Байдена.

Однак, якщо суди почнуть затримувати сертифікацію або законодавці штатів почнуть докладати серйозних зусиль, щоб призначити виборців-представників від Трампа, то це означає, що спроба викрасти вибори у Байдена є цілком реальною.

трамп байден вибори сша

Знак гривні
Знак гривні