Американські ЗМІ припинили трансляцію промови президента через брехню (ВІДЕО)

Кілька великих американських телевізійних мереж припинили прямий ефір промови Дональда Трампа через те, що в ній президент США поширював дезінформацію.

Carlos Barria/Reuters
Carlos Barria/Reuters

У своїй 17-хвилинній промові Трамп розпалював ворожнечу необґрунтованими заявами, що демократи використовують "нелегальні голоси", щоб "украсти у нас вибори".

Підрахунок голосів у штатах із невеликим відривом, як-от Невада, Джорджія та Пенсильванія, показує дедалі більші шанси суперника Трампа, демократа Джо Байдена, на перемогу в виборах.

Виступаючи в офіційній ролі президента США, Дональд Трамп сказав, що "за легальними голосами я переміг" (наразі неправда), і заявив про "нелегальні голоси" (про це немає свідчень).

Телемережа MSNBC швидко припинила пряму трансляцію промови, а ведучий Браян Вільямс заявив: "Що ж, ми знову перебуваємо в незвичній позиції, коли не просто уриваємо президента Сполучених Штатів, а й виправляємо президента США".

Після цього брехню президента, з юридичної позиції, пояснив головний юридичний кореспондент MSNBC.

Мережі NBC та ABC News також припинили пряму трансляцію Трампа.

Після цього кореспондент ABC Джонатан Карл також сказав, що жодних свідчень про нелегальні голоси немає.

"Схоже, він розчарований тим, що... підрахунок голосів забирає час", – сказав Карл.

CNN продовжила трансляцію, але під зображенням виступу президента дописала: "Без будь-яких доказів Трамп каже, що його обманюють".

Ведучий Джейк Теппер після завершення трансляції сказав: "Який сумний вечір: Сполучені Штати Америки почули, як їхній президент неправдиво звинувачує народ у спробі вкрасти вибори, намагається атакувати демократію у цьому святі неправдивих тверджень. Брехня за брехнею. Жалюгідно".

Водночас традиційно консервативний Fox News устами свої коментаторів Білла Беннета та Байрона Йорка сказав, що те, що Трамп не назвав конкретних прикладів порушень, не означає, що їх не було. Однак президентові та його юристам треба надати докази.

Але навіть кореспондент Fox Джон Робертс зауважив: "Те, що ми сьогодні побачили – це президент, який вважає, що коли всі голоси буде підраховано, вибори підуть не так, як він хотів би, тож він намагається спланувати альтернативний спосіб утримати Білий Дім".

Джон Дікерсон із CBS News сказав, що промова Трампа "нагадувала якийсь здутий завчений напам'ять уривок тексту".

Переклад із Аль-Джазіра

авторитаризм трамп вибори дезінформація сша

Знак гривні
Знак гривні