Де ховатися від пандемії літнім людям? – Lancet

Госпіталізація та смертність від коронавірусу концентруються серед старших людей. На Заході, до того ж, саме серед них відбуваються випадки суперпоширення, оскільки часто літні люди скупчено перебувають у спеціальних закладах.

фото: Health Affairs
фото: Health Affairs

The Lancet Healthy Longevity зібрав у статті всі дані про першу хвилю хвороби у шведській столиці Стокгольмі серед людей у віці понад 70 років. Їх проаналізували й виявили:

Висновок полягає в тому, що великий ризик для людей у віці понад 70 років становить контакт із дорослими робочого віку: або вдома, або в будинку літніх людей, або в районі з високою густотою населення за потреби самостійно купувати потрібні товари. Усе це корелює з вищою смертністю серед літніх людей, порівняно з тими людьми похилого віку, які були здатні не мати таких контактів або мати їх менше.

Про будинки літніх людей було відомо й раніше, але досі не було визначено ризики для людей похилого віку, які живуть у різних типах спільнот.

Виявлені дані збігаються з математичною моделлю передачі та смертності від коронавірусу.

Крім того, дані показують недоречність порад для літніх людей залишатися вдома, якщо є ризик передачі хвороби від молодших родичів. Можливо, більша кількість часу перебування надворі, але саме там, як-от у парках, була б доречнішою.

Незважаючи на емоційну та фізичну підтримку родичів, перебування вдома з молодшими членами сім'ї може становити значний ризик.

З іншого боку, життя без підтримки також призводило до високої смертності через потребу порушувати самоізоляцію заради задоволення базових потреб, як-от їжа та ліки.

Тож літні люди потребують ізоляції від членів сім'ї та водночас підтримки через доставку їжі, ліків та інших життєво важливих речей.

Найнижчий рівень смертності був у тих старших людей, які живуть тільки з іншими старшими родичами (літня подружня пара – найтиповіший приклад). Життя з дітьми становило більший ризик.

Отже, найкращий варіант, якщо літня людина може перебувати вдома з партнером-партнеркою, але тільки з ними, та щоб люди ззовні (діти чи соціальні служби) дбали про потреби самоізольованих людей похилого віку.

Саме так робили в Ухані (ІНФОГРАФІКА)

123.jpg

Докладніше англійською

суспільство медицина наука коронавірус швеція

Знак гривні
Знак гривні