Фоторепортаж дня: щільність забудови в Гонконгу

Бельгійський фотограф Kris Provoost досліджує разючу щільність забудови в Гонконгу в серії "Едем Сходу" (Eden of the Orient)

всі фото: Кріс Провоост
всі фото: Кріс Провоост

Eden of the Orient дає змогу відчути унікальне середовище міста-держави, коли пагорби, вкриті густою рослинністю, межують з однією з найщільніше населених забудов на планеті.

Фотограф, який сам мешкає у Гонконгу, розповів журналу DeZeen: "Хоч куди подивися, побачиш житлові висотки. Цілком звично, коли родина з чотирьох осіб живе в квартирі на 40 квадратних метрів".

Велетенські багатоповерхівки, відомі як "нові містечка", є наслідком буму населення міста-держави в поєднанні з браком пласкої землі, на якій можна будувати. Тільки 7% площі країни придатні для розміщення житла, решту становлять круті пагорби.

Унаслідок цього, невеликі "кишені" простору між горами заповнені багатоповерхівками.

Дедалі більше житла становлять дедалі вищі житлові вежі, й дедалі менші квартири стають дедалі дорожчими.

Більше фото й текст англійською – в журналі архітектури та дизайну DeZeen.

Від Текстів зазначимо, що високі ціни обумовлені не природніми причинами, а специфічною системою аукціонів на землю, які проводила адміністрація міста, про це не одноразово писали світові медіа. Китайська влада навіть планує змінити цю систему, бо вважає. що високі ціни на житло це була одна з причин протестів.

гонконг місто суспільство архітектура містобудування азія

Знак гривні
Знак гривні