Операційній системі Windows 95 виповнилося 25 років

На цей тиждень випала кругла дата, пов'язана з Windows, - нагадав сайт ІТС. 24 серпня виповнилося рівно 25 років з моменту релізу Windows 95, одного з найважливіших і довгоочікуваних продуктів Microsoft.

Випуск Windows 95 супроводжувався масштабною рекламною кампанією (за багатьма оцінками - найбільшою в історії програмного забезпечення), включно з рекламним роликом з піснею Start Me Up (натяк на кнопку «Пуск» - Start) у виконанні Rolling Stones. Стартову мелодію, музичний вступ, яке супроводжує повне завантаження Windows 95, написав відомий композитор Брайан Іно. Microsoft навіть найняла Дженніфер Еністон і Метью Перрі для створення годинного кіберсіткома про Windows 95.

gates1.jpg

Білл Гейтс презентує Windows 95

Операційна система виявилося настільки популярною, що за перші п'ять тижнів було продано 7 мільйонів копій.

Windows 95 - це часи, коли комп'ютерні ентузіасти вибирали між Pentium і 486, дисками IDE і SCSI, двошвидкісними CD-ROM і звуковими картами Sound Blaster. Microsoft додала в Windows 95 безліч нововведень, включаючи нову кнопку «Пуск», яка супроводжує нас до цього дня, а також меню і панель завдань, які значно спростили пошук додатків і навігацію в операційній системі. Покращення багатозадачності і графічний інтерфейс стали великим кроком вперед в порівнянні з Windows 3.1.

ITC.UA навела низку технічних подробиць, про які згадає з ностальгією кожний комп’ютерник, який «ставив вінду» у 1990-ті. Спочатку Windows 95 продавалася на 13 дискетах в спеціальному форматі DMF (Distribution Media Format, ємність 1,68 МБ, що дозволило скоротити кількість необхідних дискет з 15 до 13) або на компакт-дисках (CD-версія включала багато корисних додаткових файлів). У Windows 95 також з'явилася підтримка довгих (до 256 знаків) імен файлів, що в ті часи значно спростило іменування документів. Ще однією важливою особливістю стало впровадження системи Plug and Play для автоматичного виявлення і установки драйверів устаткування. Реалізація в Windows 95 часто жартома називалася Plug and Pray («підключай і молися») - на ранній стадії впровадження траплялися численні помилки розпізнавання обладнання.

Гейтс та його наступник на посаді керівника Microsoft Стів Балмер танцюють під "Роллнг Стоунз" на презентації Win95

31 грудня 2001 року Microsoft припинила підтримку Windows 95. Але навіть сьогодні ентузіасти згадують про неї частіше, ніж про будь-який інший програмний продукт сімейства Windows.

історія комп'ютери

Знак гривні
Знак гривні