Трамп змусив видалити зі звіту розвідки розділ про допомогу йому з боку Росії на перевиборах-2020

Згідно з розслідуванням New York Times, президент Дональд Трамп вимагав від Національної розвідки (Office of the Director of National Intelligence) видалити ту частину розвідувального звіту, де йшлося про спроби Росії дискредитувати Джо Байдена і допомогти в переобранні Трампа на виборах, запланованих на осінь цього року.

Путін і Трамп: фото Reuters
Путін і Трамп: фото Reuters

Колишній директор Ден Коутс відмовився — і саме тому, йдеться в розслідуванні, Трамп вимусив його піти у відставку раніше, ніж планувалося.

Business Insider нагадує, що звіти як ФБР, так і ЦРУ показали, що Росія через інформаційні спецоперації працювала на підтримку Трампа (не йдеться про його особисте знання про це), сам Трамп регулярно це заперечує.

Нещодавно Трамп заявив, що Росія не хоче його переобрання. Водночас розвідка вважає, що Росія таки працює на дискредитацію його опонента, Джо Байдена.

Суть розслідування New York Times:

Адміністрація президента Трампа в 2019 році намагалася змусити розвідувальні агентства стерти частину звіту з обмеженим доступом, в якому йшлося про спроби Росії допомогти Трампу перемогти також і на виборах уже 2020 року.

Звіт, виконаний Національною розвідкою (Office of the Director of National Intelligence) в липні 2019 року, "Ключовою Оцінкою №2" назвав спроби Росії втрутитись у вибори 2020 року на користь Трампа.

Трамп, який неодноразово заперечував допомогу Росії на виборах 2016 року — попри звіти ФБР, ЦРУ, Департаменту юстиції, сенатського комітету — через свою адміністрацію вимагав змінити формулювання. Про це повідомив NYT сам колишній директор Національної розвідки, Ден Коутс.

"Я підтверджую, що одного з моїх співробітників попросили, щоб я змінив цю оцінку. Проте я сказав: Ні, треба точно відтворити те, що сказали аналітики".

Невдовзі після цього Коутс зі здивуванням дізнався, що Трамп відправляє його у відставку до визначеного терміну — причому, дізнався про це із твіттера Президента. Ось цей твіт:

15 серпня 2019 року, призначена Трампом дата усунення — значно раніше, ніж збирався залишити посаду сам Коутс за планом.

Після заміни керівництва звіт було опубліковано зі зміненим формулюванням: замість прямого висновку про те, що Росія намагатиметься сприяти переобранню Трампа тепер ішлося про те, що "російські лідери, ймовірно, оцінюють, що шанси на покращення стосунків зі США зменшаться при іншому президентові США".

Цей інцидент є лише частиною ширшого конфлікту Трампа з розвідувальними агенціями його країни, нагадує Business Insider.

росія путін трамп сша

Знак гривні
Знак гривні