Позитиви негативу: як пандемія робить (декого з) нас людянішими

Пандемія коронавірусу спричинила смерті, труднощі, безробіття та безгрошів'я. Проте є й позитивні сторони – передусім пов'язані зі зміною способу життя, стосунками між людьми та відновленням зв'язку з собою й безпосереднім довкіллям.

Uрупа людей займається спортом із дотриманням соціальної дистанції надворі, Гонконг: фото K.Y. Cheng
Uрупа людей займається спортом із дотриманням соціальної дистанції надворі, Гонконг: фото K.Y. Cheng

Про позитивні боки карантину йдеться в матеріалі гонконзької South China Morning Post.

Пандемія спричинила хаос, додала страху за майбутнє – але водночас багато хто, виходячи з обов'язкових карантинів, починає визнавати, що є й позитивні явища, які ми б хотіли зберегти з цих надзвичайних часів.

Соціологи називають це "законом випадкових наслідків", за теорією американця Роберта Мертона:

"Все має як задумані, так і непередбачені наслідки – як позитивні, так і негативні... Я використовую цю теорію, щоб зрозуміти, що відбувалося з людьми під час локдауну", – каже професор університету Гонконгу Chan Kwok-bun.

Він почав отримувати повідомлення від людей з дитинства, яких часом не бачив по тридцять років.

Ностальгія була одним зі способів переживати важкі теперішні часи.

Kirti Lad, виконавча директорка консалтингової фірми в Гонконгу, описує пандемію як "кнопку паузи в наших зайнятих життях". Вона в цей час значно краще стала знати своїх дітей, яким 9 та 11 років. Більше "якісного часу", усвідомленого та без перерв, вони провели разом.

Kirti Lad із дітьми: фото Jonathan Wong
Kirti Lad із дітьми: фото Jonathan Wong

Завдяки сповільненню роботи та життя загалом вона також почала більше спілкуватися, хай онлайн, зі своїми сестрами. Ці "випадкові наслідки" вона планує пронести в життя й надалі.

Докторка Сінді Чан, клінічний психолог, також каже, що перебування наодинці з собою та родичами робить людей більш схильними до саморозуміння. Це шанс подумати про себе самих, оцінити своє життя та спланувати його на майбутнє – хай не все вдасться, але може, слід подумати про інший графік життя, про пріоритети надалі. Більше часу присвячувати близьким і менше – поточній рутині.

Із поступовим відкриттям світу бувають несподівані осяяння: "Поети скажуть, що це був містичний поетичний шанс заново відкрити для себе людство і людяність", – каже соціолог Chan Kwok-bun.

суспільство коронавірус світ

Знак гривні
Знак гривні