Ймовірно тяжкий перебіг COVID-19 пов'язаний з браком вітаміну K. В яких продуктах він міститься?
Яйця, броколі, шпинат, оливкова олія, "смердючі" сири.
Дослідники із лікарні Канізіус Вільгельміна в голландському місті Неймеген виявили сильну кореляцію між браком вітаміну К та важким перенесенням COVID-19, передає Guardian.
Цей вітамін міститься у шпинаті та інших "підкреслено зелених" продуктах, а також в яйцях, твердих сирах та сирах із пліснявою – це викликає надію, що зміна дієти може бути однією з частин відповіді в боротьбі з хворобою.
Список продуктів, багатих на вітамін К, від державної агенції США:
- всі зелені листяні овочі, такі як шпинат, брюсельська капуста, броколі, "листовий салат" тощо
- цвітна капуста
- звичайна капуста
- риба
- печінка
- м'ясо
- яйця
Гардіан також зазначає, що багато вітаміну К у японській страві натто.
Дефіцит вітаміну К виникає переважно при незасвоюваності продуктів – або після лікування антибіотиками. Чи через харчування "джанк-їжею", такою як продукція Макдональдсу з картоплею фрі тощо.
Covid-19 викликає, зокрема, згущування крові, що призводить до деградації еластичних фібрів легенів – саме це спонукає важкі випадки перебігу хвороби.
Вітамін K, який надходить в організм із їжею, є ключовим для виробництва білків, які регулюють згортання і можуть захистити від захворювань легенів. Єдине застереження: збільшення вітаміну К в організмі шкідливе для людей, котрі приймають антикогулянти.
Голландські науковці, які виявили цю кореляцію, шукають гроші, щоб розпочати клінічні випробування, однак тим часом більше шпинату та броколі не завадить – про їхню користь говорять і батьки дітям, чи не так?
Роб Янссен, вчений, який працює над проектом, каже, що, з огляду на початкові висновки він заохочує здорове споживання вітаміну К – за винятком тих пацієнтів, які приймають препарати, що розріджують кров.