США, Бразилія, Росія: найгірше COVID-19 ударив по країнах із "неліберальними популістами" при владі. На це є причини, – New York Times

На думку видання, Бразилія, Росія, Британія та США мають дещо спільне: непропорційно швидке поширення коронавірусу та консервативних популістів при владі.

Як зростає кількість випадків коронавірусу в згаданих NYT країнах: ми використали інтерактивну програму Financial Times
Як зростає кількість випадків коронавірусу в згаданих NYT країнах: ми використали інтерактивну програму Financial Times

Всі ці правителі спершу заперечували серйозність проблеми.

Всі ці країни діяли повільно.

В усіх цих країнах при владі популісти "правого" спрямування.

Звісно, між урядами цих країн є відмінності, пише NYT. Однак значно більше спільного: "радикально правий неліберальний популізм", як це називає гарвардський професор з урядування Деніл Зіблет у книзі "Як помирають демократії".

Такі уряди мають тенденцію не прислухатися до вчених, просувати натомість різні теорії змови. Наприклад, про штучне походження вірусу, попри протилежні свідчення вчених.

Часто лідери, які повільно відповідали на епідемію, дуже багато говорили натомість про "економіку". Наприклад, Трамп на тлі найбільшого в світі поширення коронавірусу вимагав "звільнити" різні штати від карантинних заходів.

Праві популісти не вірили експертам і говорили про "власний шлях" або власний "здоровий глузд".

Звісно, з правила є винятки, зазначає видання. Правий популіст Віктор Орбан в Угорщині діяв швидко. Те саме стосувалося Родріго Дуерте, лідера Філіппін.

Але в усіх патернах зазвичай є винятки. "Втім, патерн водчевидь існує. Популісти не люблять експертів, не хочуть покладатися на експертів – а у випадку нового коронавірусу антиекспертне ставлення є смертельним", – пише видання.

Деякі лідери-популісти, такі як Боріс Джонсон або Реджеп Ердоган, переконавшись у хибності перших припущень, згодом почали ставитися до вірусу серйозніше.

Відповідь Трампа на виклик епідемії "міняється практично щодня", пише видання. Крім того, у США федеральна система зумовлює частково незалежні рішення штатів.

Повністю англійською

інозмі коронавірус популізм

Знак гривні
Знак гривні