Медіа-трупоїди: ТСН.ua, «КП в Украине» та їх послідовники розкрили ім’я та фото жертви зґвалтування з Кагарлика

У своїй колонці для detector.media Отар Довженко зауважує, що подібні дії шкодять не лише жертві, й добивають не тільки її – вони добивають рештки авторитету медіа та шкодять усьому суспільству.

28 травня низка медіа поширила «сенсаційні подробиці» та фотографії жінки, яка звинувачує двох поліцейських у тому, що вони зґвалтували й побили її у відділку. Згодом ті, з кого все почалося, злякавшись відповідальності та шквалу критики в соцмережах, розмили обличчя на фотографіях або взагалі прибрали їх. Але «сенсаційні» факти й зображення вже масово розійшлись мережею.

«Апостроф», «Кореспондент.нет», «Главред», «Знай.ua», «Обозреватель», «Новое время» — це далеко не повний перелік тих, хто поширив фото або розкрив ім’я жінки. Видання, які не самі відшукали ці матеріали, а позичили їх в інших виданнях, несуть за це таку саму відповідальність. І ті, які спробували замазати обличчя на фото, але залишили ім’я, назву села та подробиці сімейного життя — теж.

Фотографії стерв’ятники від медіа брали з соціальних мереж, знайшовши сторінку жінки за ім’ям і прізвищем. Вони ризикували при цьому помилитись і, окрім самої жертви, завдати шкоди непричетній людині — ім’я в жінки хоч і не дуже поширене, але не унікальне. Дозволу на використання своїх фотографій та розголошення персональних даних вона журналістам не давала.

Розголошуючи подробиці, журналісти позбавили цю жінку права вирішувати, кому, коли і в якій формі вона хотіла би повідомити про свою трагедію. Крім неї, права зберегти цю історію в таємниці позбулась і п’ятирічна дівчинка. Село, районний центр — це спільноти, в яких подібна інформація поширюється швидко й не забувається ніколи. Отже, попереду в жінки та її дочки ще одна трагедія, яка триватиме роками чи десятиліттями.

«КП», «1+1» та інші видання, яка скопіювали їхні «сенсаційні» відкриття, заради кількох сотень тисяч додаткових переглядів просто добили жертву зґвалтування. Добре знаючи, що їм нічого не загрожує. Розголосивши персональні дані публічної, багатої, впливової людини, вони могли нарватись на судовий позов і дорого заплатити за втручання в приватне життя. Мати-одиначка з-під Кагарлика захищатись не може — не має для цього ресурсів.

Повний текст колонки

скандал злочин медіа поліція

Знак гривні
Знак гривні