"Пане Хржановський! Твої знання про українську ситуацію, про Голокост, історію Бабиного Яру та про музейну науку – нульові"

Професор університету Норзвестерн (США), фахівець з єврейської історії, дослідник трагедії Бабиного Яру, киянин Йонахан Петровський-Штерн у своїй статті розносить на друзки не лише ігрову концепцію меморіалу від російського кінорежисера, але й загалом думку про те, що хтось має право приватизувати подібний проект.

У своїй статі для "Критики" "Спас на крові, або Експериментальний музей Бабиного Яру Іллі Хржановського" Петровський-Штерн зауважує, що високотехнологічна гіперреальність перетворює жертв, спостерігачів та катів на ілюзії, якими легко маніпулювати. Персоналізований травматичний досвід режисера вчить, як практикувати насильство, а не як відчувати співпереживання. Його проект перетворює трагедію Бабиного Яру в рольову гру, а вшанування пам’яті жертв перетворюється на політ американськими гірками для того, щоб полоскотати нерви відвідувачам. Меморіал, який повинен допомогти виховувати моральне ставлення, насправді знецінює будь-яку етику. "Те, що пропонує Хржановський, є не лише жорстоким; це надзвичайно цинічно".

Персоналізований травматичний досвід режисера вчить, як практикувати насильство

Декілька інновацій, запозичених з експериментальної психології, добре підійдуть для фільмів Тарантіно, але не для музейного проєкту. Інші його експериментальні ідеї походять від Борхеса, якого він двічі згадує у своїй пропозиції. Петровський-Штерн ( відомий також як перекладач Хорхе Луїса Борхеса на російську мову) передає спеціальне вітання місцевим поціновувачам Хржановського та їх комплексам провінційної меншовартості:

"Пане Хржановський,
Твої знання про українську ситуацію, про Голокост, історію Бабиного Яру та про музейну науку – нульові. Твоє розуміння смислів борхесівських лабіринтів, які ти любиш, так само є нульовим. Будь чесним до себе. Визнай, що це не твій проект, що ти нічого не розумієш у ньому, що ти помилився. Будь смиренним у своїх претензіях. Іди робити свої експериментальні фільми. Не роби собі ворогів в Україні. Твій проект та твоя присутність перетворять Бабин Яр на місце ненависті. Я впевнений, що це не твоя мета, якщо тільки люди, які тобі платять, не хочуть саме цього. Збережи свою репутацію, не руйнуй її. Візьми приклад з Карла Берхоффа, який, хоч трохи запізно, але відступив. Українці та євреї дуже поважали б тебе за цей сміливий крок".

Петровський-Штерн також звернувся до наглядової ради:

Шановні члени наглядової ради: панове, ви пішаки в чужій грі

"... до шановних людей, професіоналів у своїх галузях, зразкових політичних діячів, таких як Натан Щаранський, Віталій Кличко та Яків Блайх: Запевняю, що Меморіал Бабин Яр ні за яких обставин не може бути приватним спонсорованим проектом. Ви, панове, пішаки в чужій грі. Ви занадто відомі і занадто шановані, щоб грати в цю гру, правила якої ви не контролюєте та повністю не розумієте. Як досвідчені політики, ви знаєте, що означає "контроль пошкоджень". Проект пана Хржановського потребує контролю за пошкодженнями. Якщо ви продовжуєте підтримувати його, додаючи до нього свої імена, ви втягуєте себе в культурну катастрофу величезного масштабу. Не будемо перетворювати історичну катастрофу на культурну катастрофу. Відповідь "ні" цьому проекту підтвердить ваш професіоналізм, етичну цілісність та людську гідність. В іншому випадку, чи справді ви хотіли б стати частиною рольової гри в експериментальному Голокості пана Хржановського?

ніхто не може приватизувати Бабин Яр

І до президента України:
"Пану Зеленському. Бабин Яр, хочете ви цього чи ні, є трагічним символом історії Києва ... Ви не народилися в цьому місті, але несете відповідальність за країну, яка обрала вас своїм політичним лідером. Як людина при владі, ви не можете бути в стороні. Ви повинні зайняти позицію. Бабин Яр повинен бути національним проектом, розробленим провідними українськими науковцями, які зроблять це, консультуючись з основними установами за межами країни. Меморіал повинен бути обговорений духовними та інтелектуальними елітами країни. Його ніхто не може приватизувати. Жертви Бабиного Яру належать вам і мені. Якщо український уряд не в змозі його спонсорувати, особи, які беруть участь у цьому проекті, повинні працювати над майбутнім меморіальним музеєм, щоб уникнути політичних маніпуляцій та корупції, безкоштовно.

До цього поточний проект, який очолює пан Хржановський, повинен бути припинений на невизначений термін."

історія голокост меморіал бабин яр

Знак гривні
Знак гривні